Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian Lupu, singurul candidat la Preşedinţia Republicii Moldova

marian-lupu-singurul-candidat-presedintia-republicii-moldova.jpg

Marian Lupu vrea să fie preşedintele Republicii Moldova.

Parlamentul de la Chişinău va încerca să aleagă preşedintele Republicii Moldova pe 16 decembrie. Singurul candidat care s-a înregistrat până acum în cursă este preşedintele interimar, Marian Lupu, lider al Partidului Democrat.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Marian Lupu este susţinut de către 59 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru a fi ales, el încă mai are nevoie de cel puţin două voturi.

Marian Lupu a făcut apel către deputaţii din Opoziţie să-l susţină la scrutinul din 16 decembrie. "Fac acest demers, având convingerea că Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi prosperitate, iar primul pas este ieşirea din interimatul politic în care stăm blocaţi de atâta vreme", a declarat Lupu.

Deputaţii comunişti au evitat însă până acum să spună tranşant dacă îl vor vota sau nu pe Marian Lupu.

Anterior, ei s-au pronunţat pentru convocarea unor alegeri anticipate, însă după recenta plecare din partid a unui grup, în frunte cu deputatul Igor Dodon, ei par să-şi fi schimbat tactica.

Parlamentul de la Chişinău urma să aleagă preşedintele încă pe 18 noiembrie, însă alegerile respective au fost anulate, din cauză că nici un candidat nu s-a înscris în cursă.

Republica Moldova nu are preşedinte de mai bine de doi ani şi jumătate, deoarece nici coaliţia majoritară, nici Opoziţia comunistă nu dispune de minimul de 61 de voturi din totalul de 101 necesare pentru alegerea şefului statului.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac, despre candidatura lui Marian Lupu la Preşedinţia Republicii Moldova