Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen, favorită la prezidenţiale

marine-le-pen.jpg

Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen

Numeroase comentarii şi reacţii de nelinişte în Franţa, unde un recent sondaj o plasează pe lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, pe primul loc, la primul tur de scrutin al prezidenţialelor. Este pentru prima dată, de când au început sondajele în contextul alegerilor prezidenţiale de anul viitor, că şefa extremei drepte este plasată în frunte, după primul tur de scrutin şi deci calificată pentru turul al doilea.

Potrivit acestui sondaj, dacă alegerile ar avea loc acum, Marine Le Pen ar obţine 23% din voturi, actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy şi lidera socialiştilor, Martine Aubry, fiind plasaţi practic la egalitate, cu 21%.

Un sondaj care a produs un mic seism politic în Franţa, atât în tabăra dreptei, cât şi în tabăra stângii.

Comentatorii avizaţi consideră că în sânul partidului de guvernământ, unii se întreabă serios dacă Nicolas Sarkozy poate fi în continuare considerat candidatul ideal al dreaptei, în perspectiva acestor alegeri şi dacă nu cumva premierul François Fillon sau ministrul de Externe, Alain Juppé n-ar avea mai multe şanse.

Există şi opinia că Nicolas Sarkozy, prin politica sa de stimulate a unor dezbateri în jurul identităţii naţionale, a imigraţiei, a islamului şi a laicităţii ar fi fragilizat frontiera dintre dreapta şi extrema dreaptă franceză.

În mod deliberat, Nicolas Sarkozy a deschis un larg bulevard politic extremei drepte, spun alte voci critice, tocmai cu speranţa că s-ar putea regăsi la turul al doilea al prezidenţialelor, în faţa lui Marine Le Pen, ceea ce i-ar asigura deci actualului şef de stat o nouă victorie.

Acest joc cu Frontul Naţional este însă periculos, afirmă majoritatea comentatorilor, cum sunt cu două tăişuri şi subiectele evocate mai sus, de natură să-i învrăjbească pe francezi unii împotriva celorlalţi.

Pentru stânga franceză, marile subiecte în contextul prezidenţialelor ar trebui să fie economia, ieşirea din criză, creşterea puterii de cumpărare, crearea de noi locuri de muncă şi reducerea şomajului. Or, în toate aceste privinţe, politica lui Nicolas Sarkozy a eşuat, afirmă Opoziţia.

De partea sa, Marine Le Pen vede în acest sondaj dovada că francezii "s-ar fi trezit" şi că programul său ar fi sprijinit de ei.

Rezultatul acestui sondaj mai pune însă ceva în lumină şi anume faptul că francezii privesc nu numai cu satisfacţie, ci şi cu îngrijorare ce se întâmplă în lumea arabă şi că se tem mai precis de noile valuri de imigranţi, care ar putea debarca în Europa.

În faţa acestor temeri, Marine Le Pen propune o soluţie simplă : Franţa trebuie să iasă din Spaţiul Schengen, spune ea, pentru a-şi recupera suveranitatea asupra teritoriului şi a-şi putea controla eficient frontierele.