
Politică
Mario Monti, în turneu european. Prima staţie: Bruxelles
mario-monti-vizita-prietenii-bruxelles-foto-reuters.jpg

Lăsând deoparte aspectul tehnic al problemelor, care sunt mai mici în Italia decât în Grecia, Monti este şi un prieten al lui Barroso, fapt care s-a simţit în declaraţiile celor doi.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
O reuniune înte prieteni la Bruxelles, un preşedinte al Comisiei Europene şi un fost comisar european rămas totuşi în sfera afacerilor europene şi-au dat mâna ca prieteni şi s-au complimentat îndelung, iar prim-ministrul Mario Monti i-a facut o plăcere lui José Manuel Barroso vorbind despre necesitatea de a avea o conducere comunitară a afacerilor europene şi nu una dictata din capitale, cum este cazul acum.
Monti, un european convins, se arată deci adeptul metodei comunitare pe care mulţi lideri europeni o pun acum la îndoială. Dar lăsând la o parte filozofia relaţiilor europene, Barroso spune că remarcă iniţiative ambiţioase detaliate de noul guvern italian. Succesul ţine de implementare, spune el, de diminuarea datoriei şi de ameliorarea slăbiciunilor structurale ale economiei.
Miracolele nu se petrec pe pieţele financiare, situaţia rămâne dificilă, eforturile sunt de durată, spune în fine Barroso.
Summit Merkel-Sarkozy-Monti în 24 noiembrie la Strasbourg
Monti se va afla joi la Strasbourg pentru un mini summit informal cu Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy. În condiţiile în care UE este criticată că multiplică reuniunile şi nu soluţiile pentru criza datoriei, ne putem întreba de ce este necesar acest mini summit. Cei trei se reunesc joi la Strasbourg pentru a decide, se pare, accelerarea măsurilor de revigorare a economiei italiene.
Miniştrii de finanţe UE se reunesc în 29 noiembrie la Bruxelles, apoi liderii europeni se reunesc tot la Bruxelles în 9 decembrie, iată două momente importante care trebuie pregătite, se spune. Iar ele sunt pregătite, între altele, şi prin acest mini summit informal de la Strasbourg. Merkel, Sarkozy şi Monti, care au avut deja consultări telefonice, spun că lucrează acum împreună pentru stabilitatea Zonei Euro.
Dar dacă această stabilitate trece, în viziune franceză, prin implicarea BCE în răscumpărarea de pe piaţă în mod nelimitat a datoriilor ţărilor aflate în dificultate, Germania se opune acestei idei.
Angela Merkel, sfătuită de ai săi consilieri, doreşte însă o modificare a Tratatului European, dacă nu la nivel global european, măcar în aspectele care privesc Zona Euro. Berlin subliniază aici necesitatea unei mai bune integrări economice şi deci a unei mai bune guvernanţe a Zonei Euro, o idee ce ar putea fi acceptată de toată lumea, dacă ele n-ar implica o modificare a Tratatului…