Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marko Bela nu mai vrea la șefia UDMR

marko-bela-presedinte-udmr.jpg

Președintele UDMR, Marko Bela.

Preşedintele UDMR, Marko Bela a anunţat, sâmbătă, 11 decembrie, că nu va candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Vice-premierul a făcut anunțul la Consiliul Reprezentanților Unionali, de la Târgu Mureș.

"Decizia mea este că nu doresc să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al UDMR. La sfârşitul lui februarie se fac 18 ani de când m-am angajat la această răspundere, de a susţine împreună această unitate", spune Marko Bela.

El precizează că asta nu înseamă că vrea să se retragă din viaţa publică. "Nu înseamnă că vreau să mă retrag din viaţa publică, nici nu ar fi bine. Am convingerea că dispun de experienţă şi cunoştinţă, pe care pot să le pun la dispoziţia Uniunii, dacă se va mai dori, după Congresul din februarie", declară liderul UDMR.

Marko Bela spunea astă toamnă la RFI că are într-adevăr "o dilemă foarte mare" dacă să continue sau nu ca preşedinte al UDMR. "Avem alegeri în UDMR, în februarie 2011 şi dacă eu aş vrea să continui mandatul, atunci trebuie să candidez pentru un nou mandat. În acest moment, într-adevăr, nu am decis încă acest lucru. Eu sunt în politică de două decenii, de la începuturi, din decembrie 1989 şi pentru mine, într-adevăr, e o dilemă foarte mare dacă trebuie să mai continui, dar la momentul respectiv, voi decide acest lucru", preciza atunci Marko Bela.

La Târgu Mureş, aproximativ 50 de sindicalişti protestează în parcul din faţa Palatului Culturii, unde se desfăşoară şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR. Oamenii poartă pancarte pe care scrie în limbile română şi maghiară : "Aţi sacrificat români şi maghiari deopotrivă", "Ieşiţi din monstruoasa coaliţie", "Vicepremier = vicevinovat".

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs şi-a anunţat oficial, pe 27 noiembrie, candidatura la preşedinţia UDMR, spunând la şedinţa Adunării Generale a reprezentanţilor UDMR Cluj că doreşte să fie "alternativa" la actuala conducere a Uniunii.