Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Markus Ferber (PPE) la RFI: Anticipatele ar prelungi perioada de aşteptare a revenirii economice

markus-ferber.jpg

Europarlamentarul PPE Markus Ferber

Europarlamentarul popular Markus Ferber spune într-un interviu la RFI că organizarea unor alegeri anticipate nu ar face altceva decât să prelungească perioada de aşteptare a revenirii economice în România. "Nu are sens să slăbeşti actualul Guvern", în condiţiile în care România a trecut pe lângă faliment, iar acordul cu FMI trebuie dus până la capăt, declară Ferber, solicitat să comenteze protestele din Bucureşti şi restul ţării, precum şi mitingul politic al USL.

Markus Ferber: România a avut unele probleme economice după criza globală, dar cred că şi-a revenit destul de bine. Acest lucru a fost posibil datorită unui program de austeritate, care trebuie continuat, indiferent de ce se întâmplă în politica internă. Nu ştiu dacă va exista o schimbare a politicilor şi dacă măsurile stabilite cu Fondul Monetar Internaţional vor fi duse la capăt, dacă vor avea loc noi alegeri… Prin urmare, nu cred că un Guvern stabil, care a făcut ce trebuie în trecut va lua măsuri mai bune, dacă va fi slăbit de acest gen de proteste.

Rep.: Premierul Emil Boc spune că nu-şi va da demisia şi nici nu poate creşte salariile, pentru că ţara are nevoie de un Guvern stabil. Cum vi se pare acest argument?

M.F.: Aşa cum am spus, Romania are un acord preventiv cu FMI şi asta înseamnă că FMI-ul cere autorităţilor măsuri dure de austeritate, iar acest lucru trebuie dus până la capăt. Altfel, România va intra în faliment, iar asta va fi şi mai rău decât în prezent! Trebuie făcut tot posibilul pentru a avea creştere economică, pentru ca în viitor să poată fi majorate salariile, venitul minim şi astfel să se înceapă un program de revenire, care într-un final să le ofere o perspectivă mai bună tuturor românilor. Acest lucru nu poate fi realizat dacă schimbaţi Guvernul sau faceţi alegeri anticipate, care vor prelungi perioada de aşteptare a revenirii economice în România.

Ferber: Nu are sens să slăbeşti actualul Guvern

Rep.: Un protest organizat de Opoziţie are loc azi (joi) în Bucureşti. Cum apreciaţi acest lucru?

M.F.: Nu e treaba mea să spun din exterior dacă este o idee bună sau nu, dar cred că oamenii ar trebui să se concentreze mai bine pe ce pot oferi ei ţării. România trebuie să se întoarcă la vechea tradiţie a creşterii economice, a stabilităţii, a prosperităţii. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au arătat că sunt capabili să facă ce e nevoie, iar domnul Boc are majoritatea parlamentară să facă paşii necesari. Prin urmare, nu are sens să slăbeşti actualul Guvern. Oamenii ar trebui să ajute ca toate măsurile decise deja să continue să fie aplicate, pentru a se ajunge cât mai curând posibil la un traseu economic pozitiv.

Rep.: Da, dar Opoziţia cere insistent alegeri anticipate…

M.F.: Orice Opoziţie din orice ţară din Uniunea Europeană şi din afara Uniunii Europene vrea să formeze viitorul Guvern. Dar nu asta e problema. Întrebarea e dacă vor exista condiţii mai bune după eventuale alegeri anticipate sau situaţia se va înrăutăţi. Din moment ce România a fost la un pas de faliment şi a cerut ajutorul FMI, chiar şi un nou Guvern ar trebui să ducă mai departe înţelegerea cu Fondul. Prin urmare, nu ar exista o schimbare a politicilor, ci doar a politicienilor, iar acest efort eu nu-l înţeleg!

 
Markus Ferber, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele din Bucureşti şi alegerile anticipate