Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Markus Ferber (PPE) la RFI: Sunt un pic surprins de rezultatul alegerilor, mă aşteptam la o diferenţă mai mică între USL şi ARD!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Rezultatul alegerilor parlamentare din România este "clar şi trebuie să-l respectăm". Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PPE, Markus Ferber. El se arată "un pic surprins" de diferenţa mare dintre USL şi ARD. Ferber crede că "vechiul Guvern şi PDL au fost pedepsiţi pentru lucruri pe care au fost nevoiţi să le facă".

Markus Ferber: Cred că e un rezultat clar şi desigur, trebuie să-l respectăm. Dar pe de altă parte, sper ca premierul Ponta să nu folosească acest rezultat într-o manieră care nu corespunde normelor europene, adică sper să respecte toate obligaţiile pe care Uniunea Europeană le-a impus României.

 

Rep.: Sunteţi dezamăgit de rezultat?

M.F.: Sunt un pic surprins de acest rezultat. Mă aşteptam să fie o diferenţă mai mică între socialişti (USL) şi alianţa de centru-dreapta, dar desigur, trebuie să respectăm asta. Pe de altă parte, cred că vechiul Guvern şi PDL au fost pedepsiţi pentru lucruri pe care au fost nevoiţi să le facă pentru a redresa România şi să îndeplinească obligaţiile care li s-au impus. Cred că Guvernul domnului Ponta trebuie să urmeze această linie şi o să vedem dacă acest rezultat de azi se va înregistra şi în viitor.

 

Rep.: Credeţi că Victor Ponta va fi desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu?

M.F.: Cred că asta e o chestiune ce trebuie rezolvată în România. Nu e nevoie de vreun sfat din exterior. Potrivit Constituţiei, este dreptul preşedintelui şi cred că preşedintele va găsi o soluţie prudentă.

 

Rep.: Credeţi că aceste rezultate vor pune capăt conflictului politic din România sau dimpotrivă, conflictul se va acutiza?

M.F.: Vom putea răspunde la această întrebare peste câteva luni. Vom vedea ce va face noul Guvern. Trebuie să respecte în primul rând Constituţia României, dar pe de altă parte, obligaţiile ce derivă din statutul de membru al Uniunii Europene şi desigur obligaţiile impuse de FMI. Prin urmare, nu pot răspunde astăzi la această întrebare, dar vom urmări îndeaproape ce se va întâmpla.

 
Markus Ferber, intervievat de Cosmin Ruscior, despre exit-poll-urile de după alegerile parlamentare din România