Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mars de protest pentru libertatea presei în Republica Moldova

200805-4571.jpg

Mars de protest pentru libertatea presei în Republica Moldova

La Chişinău, zeci de jurnalişti au participat la un marş de protest împotriva acţiunilor de violare a libertăţii de expresie în Republica Moldova. Jurnaliştii s-au solidarizat pentru a sensibiliza puterea şi opinia publică asupra încălcării dreptului la informare şi libera exprimare, presiunilor politice, economice şi sociale pe care le exercită autoriăţile faţă de instituţiile media neloiale partidului de guvernământ al comuniştilor.

La Chişinău, zeci de jurnalişti au participat la un marş de protest împotriva acţiunilor de violare a libertăţii de expresie în Republica Moldova

Jurnaliştii s-au solidarizat pentru a sensibiliza puterea şi opinia publică asupra încălcării dreptului la informare şi libera exprimare, presiunilor politice, economice şi sociale pe care le exercită autorităţile faţă de instituţiile media neloiale partidului de guvernământ al comuniştilor. Rapoartele internaţionale şi locale arată că în ultima perioadă, în Republica Moldova, jurnaliştii sunt tot mai des hărţuiţi şi intimidaţi de către reprezentanţii puterii (audio)

Guvern, Parlament şi Preşedinţie - acesta este itinerarul protestatarilor. Pe lozincile jurnaliştilor scrie: „Vrem acces la informaţie", „Nu cenzurii", O presă liberă o societate liberă".

Cu prilejul Zilelor Libertăţii presei, Guvernul de la Chişinău a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că este deschis spre comunicare cu societatea civilă şi cu mass-media locală şi străină. Potrivit comunicatului, recent a fost aprobată Concepţia de organizare a comunicării Guvernului Republicii Moldova, care prevede o serie de reforme menite să asigure accesul sporit la informaţiile cu caracter general.

Accesul liber la informaţia oficială este insuficient în Republica Moldova. Aceasta este concluzia unui raport realizat de Centrul Acces-Info. Documentul conchide că eforturile întreprinse de autorităţi pentru a realiza de facto accesul liber la informaţiile oficiale rămân deocamdată zădarnice.

Chişinău, Ilona Spătaru

8/05/2008; 13h00

293