Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri fiscale surprinzătoare în Germania

Angela Merkel s-a înţeles cu liberalii în materie de politică economică pentru perioada următoare şi anunţă măsuri care trezesc un mare interes în restul Europei. Toată lumea priveşte cu atenţie la ceea ce se întâmplă în Germania, ţară care rămâne prima economie a Europei.

Angela Merkel s-a înţeles cu liberalii în materie de politică economică pentru perioada următoare şi anunţă măsuri care trezesc un mare interes în restul Europei.

Toată lumea priveşte cu atenţie la ceea ce se întâmplă în Germania, ţară care rămâne prima economie a Europei. Germania mai este considerată un fel de locomotivă a economiei europene, iar atunci când sunt vizibile în această ţară semnele ieşirii din criză înseamnă că locomotova este pe cale să tragă toată Europa, adică restul vagoanelor, din tunelul crizei.

Conservatorii Angelei Merkel s-au aliat deci cu liberalii, situaţie favorizată în urma recentelor alegeri legislative din această ţară şi anunţă un viraj la dreapta, o nouă eră liberală de fapt pentru Germania.

Măsura cea mai spectaculoasă a noii coaliţii este reducerea impozitelor. Încă de anul viitor, famillile, întreprinderile şi moştenitorii de averi vor beneficia de aceste reduceri, iar alocaţiile familiale vor creşte. În total, aceste reduceri vor însemna o gaură de 24 de miliarde de euro în bugetul statului, dar Berlinul nu se îngrijorează, întrucât este convins de validitatea scenariului. Un scenariu care mizează pe reluarea creşterii economice de fapt şi pe principiul binecunoscut că populaţia va investi în consum cadoul fiscal pe care îl primeşte de la stat.

În următorii patru ani, coaliţia la putere în Germania nu prevede în nici un caz o revenire la ortodoxia financiară, deci la respectarea normelor impuse de Uniunea Europeană în materie de echilibru bugetar.

Tendinţe similare pot fi observate şi în alte ţări europene, iar proiecte de reducere a impozitelor au fost anunţate în Italia şi Suedia. Silvio Berlusconi anunţă, de exemplu, suprimarea taxei profesionale, la cererea patronatului şi a unei părţi a majorităţii. Aceasta se gândeşte însă şi la perspectiva alegerilor regionale care vor avea loc peste cinci luni.

În Franţa, Nicolas Sarkozy a suprimat deja taxa profesională, ceea ce înseamnă scăderea presiunii fiscale asupra întreprinderilor, adică o infuzie de oxigen de aproape 12 miliarde de euro în 2010.

Suedia - care asigură în prezent preşedinţia Uniunii Europene - a anunţat şi ea unele reduceri de impozit, mai puţin spectaculoase decât cele din Germania, pentru a stimula piaţa muncii.

Nu toate guvernele gândesc însă la fel. În Spania, socialiştii au decis dimpotrivă, să mărească impozitele anul viitor, pentru a obţine fonduri suplimentare de cel puţin 11 milioane de euro. Confruntată cu o recesiune extrem de severă, Spania se gândeşte şi la mărirea TVA-ului, cu scopul de a nu permite o explozie a deficitului bugetar.

Abaterea de la disciplina bugetară a devenit însă în prezent aproape o regulă în Uniunea Europeană, unde în jur de 20 de ţări nu respectă Pactul de Stabilitate, care cere ca nici un deficit să nu treacă dincolo de pragul de 3% din Produsul Intern Brut.

Revenind la Germania, să mai notăm că la Finanţe a fost numit redutabilul Wolfgang Schäube, un veteran al vieţii politice, în vârstă de 67 de ani, adept mai degrabă al rigorii bugetare. Lui îi revine sarcina de a asana finanţele germane, ceea ce el speră să reuşească, dacă anul viitor Germania va beneficia de un ritm de creştere economică de 1,2%, aşa cum speră experţii.