Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mediatorul ONU pentru Siria ridică din umeri

mediatorul-onu-siria-ridica-umeri.jpg

Mediatorul ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi (Foto: Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah)

Conflictul sirian între regimul lui Bashar al-Assad şi opozanţii care susţin revolta populară pare să fi scăpat de sub control. O demonstrează nu doar cifrele privind numărul victimelor acestui conflict, ci şi declaraţiile neputincioase ale celor desemnaţi să îl medieze şi să îi pună capăt.

Ultima lună a fost de departe cea mai sângeroasă de la începutul revoltei populare, care din martie anul trecut a lăsat în urmă cel puţin 26 de mii de morţi. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că în august s-a înregistrat un record sinistru cu 5.440 de morţi, dintre care 1.248 doar în ultima săptămână de confruntări. Dintre victime, 4.114 sunt civili, a detaliat Rami Rahmane, preşedintele organizaţiei neguvernamentale cu sediul la Londra.

Cifrele indică faptul că în ciuda avertismentelor internaţionale, preşedintele contestat Bashar al-Assad nu are de gând să cedeze, dimpotrivă, înteţeşte atacurile sângeroase împotriva rebelilor, pe care el îi acuză de terorism.

În acest context, declaraţiile celui care a fost desemnat de Consiliul de Securitate al ONU să caute o soluţie la criza siriană sună sinistru. Noul mediator al ONU, Lakhdar Brahimi, a spus la BBC că în ochii săi, încercările de a pune capăt conflictului pe cale diplomatică sunt "aproape imposibile". "Ştiu cât este de dificil, cât de aproape imposibil. Nu pot spune imposibil, aproape imposibil", a declarat Brahimi pentru BBC. "Şi noi nu facem suficient pentru a opri masacrul. Acest lucru în sine atârnă greu", a mai spus diplomatul de origine alegeriană, fără să precizeze ce ar trebui să facă în prezent comunitatea internaţională, pentru a pune capăt băii de sânge.