Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medici, executați de talibani în Afganistan

afganistan-talibani-afp-20100807194650.jpg

Talibanii au revendicat execuția unor occidentali (Foto : AFP).

Medici americani, uciși de insurgenții afgani, într-un atac petrecut în nordul Afganistanului. Talibanii au revendicat atacul și au afirmat că angajaţii umanitari erau "misionari creştini", care transportau biblii.

Medici americani, uciși de insurgenții afgani, într-un atac petrecut în nordul Afganistanului. "Cinci bărbaţi, toţi americani şi trei femei - o americană, o germană şi o britanică - au fost ucişi", anunță directorul executiv al International Assistance Mission, Dirk Frans. E vorba de organizaţia umanitară creştină pentru care lucrau medicii oftalmologi şi infirmierele.

Trupurile neînsuflețite au fost găsite în provincia Badakhshan, situată în nord-estul țării. Grupul călătorea la bordul unor mașini de teren, dar nu era păzit. Oamenii se întorceau din Nuristan, provincie aflată sub o puternică influenţă talibană.

Grupul petrecuse mai multe zile în regiune, potrivit unui afgan care a supravieţuit atacului. "În ultima zi a venit un grup de bărbaţi înarmaţi, i-a aliniat şi i-a ucis. Le-au furat lucrurile personale şi banii", povestește bărbatul. Acesta ar fi fost lăsat în viaţă, pentru că ar fi recitat versete din Coran în momentul execuţiei. Atacatorii ar fi realizat că este musulman şi l-ar fi eliberat în Nuristan.

International Assistance Mission este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care activează în Afganistan.

Talibanii au revendicat atacul și au afirmat că angajaţii umanitari erau "misionari creştini", care transportau biblii.