Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medvedev tună şi fulgeră după atacul de la Domodedovo

medvedev-dmitri-poza-reuters-sta-fotoliu-gesticuleaza.jpg

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev (Foto : Reuters)

Responsabilii pentru atentatul de luni de pe aeroportul moscovit trebuie "lichidaţi", spune preşedintele Rusiei marţi, 25 ianuarie. Conducerea aeroportului Domodedovo din Moscova trebuie să răspundă de atentatul soldat cu cel puţin 35 de morţi, mai declară Dmitri Medvedev. El critică măsurile de securitate. Atentatul a fost comis cel mai probabil de o femeie kamikaze şi un complice.

"Ceea ce s-a petrecut arată clar că a existat o încălcare a regulilor de securitate. Trebuie să fi existat aşa ceva, pentru a se aduce sau a se introduce o asemenea cantitate de explozivi" în aeroport, spune şeful statului rus.

"Toţi cei care au responsabilităţi, cei care iau hotărâri şi conducerea aeroportului vor trebui să răspundă de tot. Acesta este un act de teroare. Este o tragedie", declară Dmitri Medvedev.

Pentru comiterea atentatului de luni au fost folosite între cinci şi şapte kilograme de trinitrotoluen, un explozibil foarte puternic.

Atentatul a fost comis cel mai probabil de o femeie kamikaze şi un complice, un mod de operare obişnuit pentru rebelii din Caucazul de Nord, potrivit unei surse din cadrul Poliţiei. Explozia ar fi avut loc în momentul în care presupusa teroristă şi-a deschis geanta. "Terorista era însoţită de un bărbat, care se afla lângă ea şi al cărui cap a fost smuls de explozie", precizează sursa citată, care nu exclude ca teroriştii să fi intenţionat să lase explozibilul în sală şi ca explozia să se fi produs accidental.

Pe de altă parte, cel puţin şase străini, printre care doi britanici şi un german au murit în acest atentat sinucigaş.

"Identificarea cadavrelor s-a încheiat, identitatea a 25 de victime, care aveau asupra lor acte de identitate a fost stabilită. Celelalte cadavre nu pot fi identificate pentru moment", precizează o sursă din Poliţie pentru Komsomolskaia Pravda.

Atacul terorist a fost condamnat de comunitatea internaţională. Preşedintele american, Barack Obama "condamnă cu fermitate acest atentat revoltător", potrivit purtătorului său de cuvânt, Robert Gibbs.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon se declară "îngrozit de atentatul sângeros cu bombă".

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy se arată "scandalizat de acest act criminal".

Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy condamnă şi el "cu cea mai mare fermitate atentatul odios" şi denunţă un "act barbar şi laş".

 
Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea