Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medvedev vrea "educaţie militaro-patriotică"

medvedev-prim-plan.jpg

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev

În Rusia, care sărbătoreşte luni, 9 mai, Ziua Victoriei asupra Nazismului, preşedintele Dmitri Medvedev cere reintroducerea "educaţiei militaro-patriotice". Foştii aliaţi occidentali ai Rusiei au sărbătorit Ziua Victoriei duminică, 8 mai.

Din cauza unei simple probleme de decalaj orar, puterile care l-au învins pe Hitler în 1945 nu sărbătoresc evenimentul în aceeaşi zi. Cum germanii au semnat capitularea necondiţionată la ora 23 şi un minut, pentru occidentali, Ziua Victoriei este pe 8 mai, dar pentru ruşi este pe 9.

Această diferenţă de percepţie se resimte şi în privinţa modului în care războiul împotriva lui Hitler este prezentat în manualele şcolare din Rusia şi în cele din Occident. Ruşii, care au pierdut 25 de milioane de oameni în cursul celui de-al doilea Război Mondial şi au ajuns primii la Berlin consideră că ei au dus greul războiului.

De altfel, ruşii nu prea evocă, atunci când sărbătoresc Marele Război Patriotic, debarcarea aliată din iunie 1944 din Normandia.

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Ziua Victoriei a început să fie sărbătorită cu mai puţin fast. Odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere însă, ruşii au revenit la vechea tradiţie a marilor defilări, care sunt tot atâtea demonstraţii de forţă.

Dmitri Medvedev merge însă şi mai departe şi cere întărirea educaţiei "militaro-patriotice", care ar fi indispensabilă, spune el, pentru "o mare naţiune". Fără îndoială, el are nostalgia acestui tip de educaţie, pe care a cunoscut-o în tinereţe în fosta Uniune Sovietică. Născut în 1965, Medvedev face parte dintr-o generaţie căreia i s-au mai predat cursuri de marxism-leninism şi care a fost obligată încă de la vârsta şcolară să participe la antrenamente militare obligatorii.

În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a sărbătorit duminică Ziua Victoiei, făcând o deplasare în Bretania, unde a  omagiat rezistenţa franceză. El a evocat spiritul de sacrificiu al acestei regiuni de la Atlantic, unde principalele porturi, utilizate de germani, au fost bombardate fără încetare timp de patru ani de forţele aliate.

Şeful statului francez a procedat şi la tradiţionala depunere a unei coroane de flori la picioarele statuii lui Charles de Gaulle, pe bulevardul Champs Elysée.