Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Meleşcanu: E puţin probabil ca PSD să păstreze şefia Senatului

melescanu-e-putin-probabil-psd-sa-pastreze-sefia-senatului.jpg

Mircea Geoană a fost exclus din PSD. Ce se va întâmpla cu şefia Senatului?

"Este greu să avem un preşedinte independent al Senatului", spune la RFI senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, după ce actualul şef al Camerei superioare, Mircea Geoană, a fost exclus din PSD. Meleşcanu crede în acelaşi timp că e "puţin probabil" ca PSD să păstreze funcţia respectivă, dacă se va ajunge la un vot în Senat, unde Puterea are un plus de trei voturi.

Reporter: Ce se va întâmpla cu funcţia de preşedinte al Senatului, acum, după ce Mircea Geoană a fost exclus din PSD?

Teodor Meleşcanu: Există două posibilităţi. Prima este ca domnul Geoană, în urma deciziei de excludere şi bazându-se şi pe prevederile din regulamentul Senatului, să renunţe la această funcţie şi să se deschidă succesiunea, funcţia să devină vacantă. PSD-ul evident o să propună un candidat, noi evident o să-l sprijinim, dar până la urmă vom ajunge la aritmetica parlamentară, unde majoritatea are un mic avans de trei voturi. Asta este o variantă. A doua variantă posibilă este ca Mircea Geoană folosind şi alte prevederi să conteste şi să nu părăsească funcţia, ceea ce probabil că va duce la o perioadă de contestări, în care se vor implica toate mijloacele posibile pentru bătălia la preşedinţie. Această chestiune ar crea probleme şi Senatului, dar mai ales ar crea probleme alianţei noastre. Sigur, regretăm că s-a întâmplat aşa, dar ca membri ai alianţei, sigur că suntem preocupaţi de ce se va întâmpla în continuare.

 

Rep.: Deci există şi posibilitatea ca Mircea Geoană să rămână preşedinte al Senatului ca independent. Dar nu ar fi o variantă neobişnuită?

T.M.: Ar fi o variantă care vine în contradicţie cu prevederile Statutului, dar în acelaşi timp, s-ar putea folosi şi alte prevederi referitoare la stabilitate, prevederea din Constituţie că preşedintele Senatului e ales pe patru ani. Cred că e greu să avem un preşedinte al Senatului care să fie independent. Se poate însă să fie asumat de către alte formaţiuni politice şi atunci se poate proceda la o vacantare şi la o alegere, dar care să privească aceeaşi persoană.

 

Rep.: În opinia dvs., şefia Senatului trebuie să revină PSD?

T.M.: Din punctul meu de vedere, şefia Senatului s-a împărţit pe baza negocierilor dintre PSD şi PDL, atunci când au fost împeună la guvernare şi s-a hotărât ca PD-ul să ia Camera Deputaţilor, iar PSD-ul să ia Senatul. Dar dacă se păstrează termenii acestei înţelegeri, atunci da, ar trebui să rămână PSD-ului. (…) Singura problemă delicată este că până la urmă se ajunge la un vot, preşedintele Senatului trebuie să fie ales, nu se poate face un transfer fără un vot. Aritmetica parlamentară ne arată că la ora actuală, coaliţia guvernamentală are trei voturi în plus, ceea ce face puţin probabilă o asemenea variantă.

 

Rep.: Luaţi în calcul şi varianta în care PNL propune un candidat propriu sau este exclus?

T.M.: Nu cred că se poate lua… după părerea mea este exclus. Suntem într-o alianţă cu PSD şi decizia pe care am adoptat-o de la bun început, odată cu apariţia acestei dispute din PSD a fost aceea de a sprijini poziţia PSD, ceea ce mi se pare o chestiune firească atunci când te afli în alianţă.

 
Teodor Meleşcanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre excluderea lui Mircea Geoană din PSD şi situaţia de la şefia Senatului