Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meleşcanu: Soluţia franceză pentru Palestina e foarte inteligentă

melescanu-solutia-franceza-palestina-e-foarte-inteligenta.jpg

Adunarea Generală a ONU discută la New York despre statul palestinian (Foto: Reuters).

Soluţia franceză de compromis privind statul palestinian este "foarte inteligentă", spune la RFI şeful Comisiei de Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, propune ca palestinienii să aibă statut de "stat intermediar" la ONU, cu rol de observator, la fel ca Vaticanul.

Pentru Teodor Meleşcanu, propunerea Parisului privind statul palestinian poate fi o soluţie eficientă.

"Se lucrează acum la o soluţie, s-a implicat şi preşedintele Obama personal în găsirea unei soluţii în care să se creeze în cadrul Consiliului de Securitate un organism subsidiar, care să analizeze problemele legate de recunoaştere. S-a venit şi cu altă formulă de compromis: acordarea unui statut de observator Palestinei la ONU, propunerea Franţei, dar toate aceste lucruri mie îmi dau un semnal pozitiv. În ce sens? În sensul că atât Israelul, cât şi preşedintele Autorităţii Palestiniene au fost de acord cu examinarea şi altor posibilităţi decât Israelul "NU!", iar palestinienii "suntem recunoscuţi acum!", ceea ce e un element de bun augur. Dacă se continuă, se va găsi o soluţie. Până la urmă este cel mai vechi conflict îngheţat… nu-i foarte îngheţat în permanenţă, e destul de fierbinte!", explică senatorul liberal, fost ministru de Externe şi al Apărării.

Teodor Meleşcanu apreciază că "soluţia franceză e una foarte inteligentă, pentru că nu tranşează pe fond, dar oferă statului Palestina posibilitatea de a fi reprezentat la nivelul Adunării Generale a ONU, la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al altor instituţii".

În opinia lui Teodor Meleşcanu, "acest dosar e unul din exemplele clare de jocuri cu sumă nulă. În relaţiile internaţionale nu e bine de mers pe jocuri cu sumă nulă, în care pierd toţi sau numai unul câştigă. Trebuie mers pe soluţii în care ambele părţi să câştige ceva".

Adunarea Parlamentară a ONU dezbate în aceste zile cererea Autorităţii Palestiniene privind recunoaşterea statului palestinian. Unele ţări pledează pentru independenţa Palestinei, în timp ce altele se opun. Statele Unite ameninţă că-şi vor exercita dreptul de veto.

Teodor Meleşcanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre propunerea franceză privind Palestina