Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mercedes a parcat în Ungaria

200806-5267.jpg

Mercedes a parcat în Ungaria

Daimler Benz a anunţat că viitoarea sa fabrică de automobile va fi construită în Ungaria. Investiţia se cifrează în prima sa fază la 800 milioane euro şi va crea 2500 de noi locuri de muncă. Numărul locurilor de muncă aferente create de eventualii furnizori locali este estimat la 10000-12000.

Oraşul Kecskemét din centrul Ungariei a intrat relativ târziu în cursa pentru fabrica de automobile Mercedes. Din ianuarie responsabilii firmei au efectuat prospecţiuni în România, Polonia şi Serbia, oraşul maghiar neintrând în vizorul lor decât din aprilie. Concernul Daimler Benz a cercetat condiţiile infrastructurale, logistice şi de forţă de muncă ale oraşului. Un rol major în luarea deciziei l-a avut autostrada ce trece pe lângă oraş, bunele conexiuni feroviare, siguranţa aprovizionării cu electricitate şi apă, prezenţa importantă a altor companii germane în oraş şi prezenţa Facultăţii de construcţii de maşini şi automatizare din Kecskemét. În privinţa nivelului salarial lucrătorii din Kecskemét vor avea un salariu reprezentând 40% din salariile similare germane. În acest sens s-a notat că deşi salariile din România reprezintă actualmente aproximativ 50% din nivelul salariilor maghiare, ritmul de creştere al nivelului salarial românesc este de 25% pe an.

În decizia firmei germane, potrivit surselor ungare, un rol important l-a avut şi vizita în Ungaria a premierului landului Baden-Württenberg. Ferenc Gyurcsány, şeful guvernului ungar vede în decizia firmei germane o dovadă a încrederii reînnoite faţă de Ungaria a investitorilor străini. Până la sfârşitul anului 2007 în Ungaria au fost efectuate investiţii directe de capital străin în valoare de 66,4 miliarde euro, şi, deşi ţara conduce încă în privinţa volumului investiţiilor străine pe cap de locuitor în Europa Centrală, în ultima vreme interesul acestora faţă de Ungaria a scăzut simţitor în favoarea României şi Slovaciei, datorită impozitării şi salariilor mai mari, a deficitului record al bugetului de stat şi a relativei destabilizări politice.

Budapesta, László Bihari

19/06/2008; 12h20