Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel pledează pentru o Uniune a stabilităţii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cancelara Angela Merkel a pledat în faţa Bundestag-ului pentru o uniune bugetară şi fiscală, singura soluţie în opinia ei pentru a surmonta criza datoriilor şi deci cea din zona euro. Reformele necesare nu se vor face însă de azi pe mâine, atrage atenţia Angela Merkel. Cancelara pledează pentru o uniune fiscală - care permite un control mai eficient al bugetelor statelor UE - şi pentru modificarea tratatelor comunitare.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Angela Merkel a afirmat fără ocolişuri că rezolvarea crizei monetare europene o să dureze o perioadă mai lungă. Astfel, ea a încercat să tempereze speranţele optimiştilor care au crezut că totul se va rezolva din mers.

Procesul de redresare, a spus ea într-o declaraţie guvernamentală rostită în faţa Bundestag-ului (parlamentul federal german) o să mai dureze „ani de zile”. Turbulenţele actuale constituie „cea mai grea criză de la data introducerii monedei euro, dacă nu cea mai gravă criză din istoria procesului de unificare europeană”, a spus cancelara.

În aceeaşi cuvîntare ea s-a referit la obiectivul principal al actualei situaţii şi anume la consolidarea uniunii economice şi monetare. În momentul de faţă se află pe ordinea de zi crearea unei uniuni a stabilităţii, cu alte cuvinte, necesitatea punerii bazelor unei uniuni fiscale.

Discutăm nu numai despre o uniune a stabilităţii”, a precizat Angela Merkel, „ci am trecut la crearea ei.”

Şefa guvernului a subliniat apoi şi ideea că Uniunea Europeană a înregistrat progrese în ceea ce priveşte combaterea crizei datoriilor actuale şi că în cadrul Uniunii există un consens privind identificarea şi combaterea cauzelor pentru a evita izbucnirea altei crize.

Merkel s-a pronunţat împotriva unei intervenţii a Băncii Central-Europene şi este contra folosirii aşa numitelor euro-bonduri în vederea combaterii crizei. Suveranitatea bugetară a statelor UE, a precizat ea, trebuie menţinută şi nu poate fi atinsă.

Avînd în vedere situaţia existentă, ea a spus că tratatele europene trebuie modificate. Schimbările vor avea în vedere crearea bazei pentru o uniune fiscală.

Aceasta va putea interveni în politica bugetară şi va genera garanţiile necesare pentru consolidarea bugetelor statelor membre. Ea a respins şi acuzaţiile articulate de unii comentatori că Germania intenţionează să domine continentul.

Cursul guvernului a fost dur atacat de către opoziţia germană. Într-o replică dată lui Merkel în Bundestag, liderul social-democraţilor Steinmeier a spus că executivul i-a înşelat pe cetăţeni, creînd iluzia stabilităţii. Ascuţirea dramatică a crizei şi cursul indecis al guvernului german periclitează însuşi stabilitatea europeană. Liderul ecologiştilor, în schimb, a avertizat faţă de pericolul destrămării zonei euro.

Reacţii similare au venit şi din străinătate. Fostul preşedinte al comisiei europene, Romano Prodi a criticat politica germană ezitantă. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, el a spus că guvernul federal a intervenit mereu cu întîrziere. Dacă guvernul nu şi-ar fi amînat deciziile, problema Greciei s-ar fi putut rezolva. Prodi s-a pronunţat pentru euro-bonduri şi asigurarea acestora prin rezervele de aur ale băncilor naţionale.