Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel pledează pentru salvare

angela-merkel.jpg

Angela Merkel

Înaintea reuniunii la vârf de la Bruxelles, şefa guvernului federal  Angela Merkel a prezentat în Bundestag-ul de la Berlin o declaraţie guvernamentală în care a pledat pentru sprijinul parlamentarilor germani în vederea transpunerii planului de contracarare a crizei declanşate de problemele financiare ale Greciei.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Deputaţii au votat pentru consolidarea umbrelei de salvare (EFSF - Fondul European de Stabilitate Europeană). Sprijinul Germaniei cuprinde suma de 211 miliarde de euro. 

Cancelara Angela Merkel a pledat într-o declaraţie guvernamentală pentru adoptarea planurilor privind salvarea monedei euro şi depăşirea crizei acute în care se află Grecia în momentul de faţă. Criza actuală, a arătat Merkel, poate să se extindă şi să pericliteze întreaga Uniune Europeană. 

Să nu creadă nimeni că şi în următorii 50 de ani pacea şi prosperitatea în Europa vor fi o normalitate. Nu există nici o garanţie pentru asta. De aceea afirm: Dacă moneda euro va eşua, atunci va eşua şi Europa. Aşa ceva nu se poate admite.

Germania nu a fost afectată atât de mult de criză, a continuat Merkel. Acum trebuie limitat pericolul de contaminare a altor ţări europene. Din pricina aceasta este nevoie de consolidarea umbrelei de salvare a monedei euro şi ridicarea sumei iniţial prevăzute, a reliefat cancelara. În acest context, ea a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea sumei, chiar dacă există riscul ca ulterior suma prevăzută să nu ajungă. 

Sprijinul Germaniei cuprinde suma de 211 miliarde de euro. Potrivit unor analişti germani volumul financiar prevăzut se va dovedi prea mic şi ulterior va trebui ridicat. Televiziunea publică ZDF susţine că în ultimă instanţă va fi nevoie de suma totală de 2.200 de miliarde, faţă de 440 de miliarde despre care se vorbeşte acum că Uniunea Europeană va trebui s-o pună la dispoziţia fondului de salvare. 

Europa şi Germania vor trebui să iasă consolidate din criză. Uniunea economică şi monetară trec în acest moment prin dificultăţile cele mai mari din istorie. De aceea este nevoie de adoptarea unor soluţii acceptabile pentru ţările cu datorii mari.

Vis-á-vis de Grecia, cancelara a subliniat că anularea datoriilor nu va rezolva problemele. Reformele dureroase, iniţiate de Grecia, vor trebui aplicate cu stricteţe. Iar acordarea ajutoarelor depinde de transpunerea acestor reforme, a mai spus Merkel, care a cerut ca toate statele Uniunii să introducă un articol în Constituţie care prevede o limită a datoriilor de stat. 

Merkel i-a asigurat pe deputaţi că propunerea franceză ca Banca Centrală Europeană să asigure finanţarea fondului de criză nu va fi adoptată la reuniunea de la Bruxelles. 

Deşi opoziţia social/democrat-ecologistă a criticat politica ezitantă a cabinetului Merkel, deputaţii au votat pentru suplimentarea ajutoarelor pentru Grecia şi consolidarea fondului de criză. Din 596 de deputaţi, 503 au votat cu „da”. Doar câţiva eurosceptici creştin-democraţi, un ecologist şi postcomuniştii din Partidul Stângii au votat contra.