Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesaj de sprijin al Regelui Mihai pentru candidatura Principelui Radu

200904-11607.jpg

Mesaj de sprijin al Regelui Mihai pentru candidatura Principelui Radu

Prin candidatura Principelui Radu la Preşedinţie, Familia Regală
încearcă să arate cum trebuie slujit un popor adevărat. Iată mesajul
transmis de Regele Mihai, joi, 23 aprilie, la Palatul Elisabeta. Fostul
Suveran are încredere că Principele Radu va putea purta această
responsabilitate importantă şi acest ideal înalt.

Prin candidatura Principelui Radu la Preşedinţie, Familia Regală încearcă să arate cum trebuie slujit un popor adevărat. Iată mesajul transmis de Regele Mihai, joi, 23 aprilie, la Palatul Elisabeta. Fostul Suveran are încredere că Principele Radu va putea purta această responsabilitate importantă şi acest ideal înalt.

"Prin prezenţa în alegerile democratice pentru instituţia şefului statului, familia mea încearcă să unească şi să însănătoşească România de astăzi. Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor adevărat", spune Regele Mihai (audio).

"Am făcut mereu bine ţării noastre, nu am forţat niciodată lucrurile şi nu am profitat personal de întorsăturile istoriei recente. Actul potrivit pentru ţară vine la momentul potrivit. Cred că acest moment a venit", afirmă fostul suveran.

"În asemenea momente, ţara are nevoie să fiţi uniţi şi generoşi, solidari şi responsabili", apreciază Regele Mihai. "Noi românii avem nevoie să fim din nou respectaţi în Italia, în Spania, peste tot în Europa şi America, oriunde în lume. Mai mult ca oricând, trebuie să ne respectăm noi înşine, acasă la noi", declară Regele Mihai.

Principele Radu şi-a anunţat pe nouă aprilie candidatura la Preşedinţia României. El vrea să transmită mesaje "fără nici un fel de conotaţie politică" în campania electorală. Alteţa Sa Regală spunea recent într-un interviu la RFI că nu va fi nici de stânga, nici de dreapta.

Rep : Pe ce categorii de alegători mizaţi ?
P.R. : Mai întâi pe aceşti tineri care în 1989 nu erau născuţi şi care pentru prima dată după 20 de ani devin cetăţeni în deplinul înţeles al termenului. E o creştere spectaculoasă de cunoaştere şi de comunicare în întreaga societate românească. Ea merge de la ei, de la aceşti oameni de 20-25 de ani până la oamenii în vârstă. E o Românie în care nimeni nu mai poate fi oprit de la cunoaştere şi cred că aceasta e România căreia ne adresăm, o Românie capabilă să se pună din nou împreună peste orice fel de conflicte ale trecutului, pe care le găsesc complet artificiale. De altfel, dacă vă uitaţi la felul în care se comentează în mass-media fenomenul românesc în general şi felul în care îl comentează masa mare a românilor, cea care acum s-a descătuşat de complexe de inferioritate, diferenţa este enormă : sus se vorbeşte doar despre conflicte, despre cifre, despre fapte, despre acţiuni cinice, despre interese, jos se vorbeşte despre iubire, despre idealuri, despre înţelegere, despre încredere, despre generozitate.

Rep : Aţi umblat mult în ultimii ani prin ţară, aţi vizitat multe localităţi mici şi mijlocii. Vă bazaţi mai degrabă pe votul lor, decât al marilor oraşe ?
P.R. : Da, da, pentru că această muncă a mea e o muncă de opt ani. Când eu am început-o nu mă gândeam deloc la ziua de astăzi. Am făcut-o pentru că am crezut că România europeană va fi acea Românie care are curaj local, care are demnitate locală, puterea de a-şi scrie destinul comunitatea însăşi şi timp de opt ani am bătut fiecare colţ al acestei ţări, fiecare liceu, biserică, primărie, Cameră de Comerţ, asociaţie de breaslă. Aceşti oameni mă cunosc şi îi cunosc pentru că am crezut în ei atunci când nici măcar nu speram că vreodată am să vă răspund la astfel de întrebări. Nu neglijez importanţa marilor oraşe, dar marile oraşe sunt profund afectate de această modă europeană a cinismului, adică inteligenţa pusă în slujba performanţei critice şi nu în slujba inimii, a iubirii. Sunt sigur că şi în oraşele mari sunt oameni care au timp să se mai gândească şi la profundele valori ale vieţii, dar în comunităţile ceva mai mici acest lucru ţâşneşte aşa cum ţâşnesc florile primăvara.

Rep : Mesajele dvs. vor fi de dreapta sau de stânga ?
P.R. : Vor fi mesaje fără nici un fel de conotaţie politică. De altfel, instituţia Preşedintelui României, prin Constituţia actuală, cea în faţa căreia ne raportăm nu prevede sub nici o formă o implicare în sensul politic, doctrinar a omului care conduce această instituţie. Deci nu am cum să fiu de dreapta sau de stânga, nu am cum să fiu politic, pentru că sunt membru al Familiei Regale. Identitatea aceasta de membru al Familiei Regale nu are cum să fie renegată, ea este însă o chestiune de familie şi în momentul în care vorbim despre mediul public, adică despre candidatura mea, ea nu mai reprezintă decât o noţiune strict biografică. Dar independenţa pe care eu o susţin în această candidatură mă face să fiu echidistant, aşa cum timp de 143 de ani a fost familia din care fac parte.

Rep : Cum veţi fi trecut pe buletinul de vot ?
P.R. : Aşa cum sunt pe cartea de identitate. Numele meu este Radu al României Duda.

(CR - 23 aprilie 2009;10.50h)

Mesaj de sprijin al Regelui Mihai pentru candidatura Principelui Radu
277