Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michelle Obama: Barack merită încă patru ani încrederea ţării

michelle-obama-barack-merita-inca-patru-ani-increderea-tarii.jpg

Michelle Obama, la Convenţia Democrată (Foto: Reuters/Eric Thayer)

Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a încercat marţi seară să recreeze magia, notează AFP. Ea a afirmat că cei patru ani la Casa Albă nu l-au schimbat pe Barack Obama şi că acesta merită pentru încă patru ani încrederea ţării.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Naraţiunea primei zile a Convenţiei Democrate a fost aceea că rivalii republicani sunt îndepărtaţi de realitate, că nu au nici o înţelegere pentru americanul mijlociu, pentru omul de rând şi că vor promova politici care-i favorizează pe cei avuţi şi adâncesc clivajul social.

"Ştim că într-o economie liberă, unii se vor descurca mai bine decât alţii. Ceea ce nu acceptăm este că unii n-au nici o şansă şi adevărul este că Mitt Romney şi Partidul Republican sunt mulţumiţi cu această situaţie. De fapt, exact asta ne promit", puncta în discursul său una dintre stelele noii generaţii a partidului, primarul oraşului texan San Antonio, Julian Castro, el însuşi nepot de imigranţi mexicani.

Tema a revenit în tonalităţi şi modalităţi diverse în tot cursul serii, fiind apoi ridicată la un înalt nivel de intensitate şi pasiune în mult-aşteptata intervenţie a Primei Doamne, Michelle Obama.

Ea a conturat portretul unui cuplu prezidenţial ce nu şi-a uitat originile modeste, ce nu şi-a pierdut valorile morale, ce reprezintă şi întrupează principiile fundamentale ale Americii.

"Asta este esenţa acestei ţări, speranţa nesfârşită, izvorâtă dintr-o luptă neîncetată, asta ne defineşte pe mine şi pe Barack, pe atâţia alţi americani. Ştiu din experienţă că dacă într-adevăr vrem să lăsăm o lume mai bună fiicelor mele, fiecărei fiice sau fiu din America, dacă vrem să dăm tuturor copiilor noştri un motiv de a spera şi o şansă la înălţimea potenţialului lor, un sens al posibilităţilor nelimitate, o credinţă că aici, dacă munceşti cinstit, poţi progresa, atunci trebuie să facem un efort mai mare decât oricând, trebuie să luptăm pentru şi să fim alături de cel în care putem avea încredere, de cel care va conduce America spre noi culmi de progres, de soţul meu şi preşedintele nostru, Barack Obama", a rostit Prima Doamnă, Michelle Obama.