Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miclea despre plagiat: Ponta riscă să-şi piardă titlul de doctor, dar şi cel didactic; Nature nu publică supoziţii

miclea-plagiat-ponta-risca-sa-piarda-titlul-doctor-dar-cel-didactic-nature-nu-publica-supozitii.jpg

Mircea Miclea crede că acuzaţia de plagiat în cazul lui Victor Ponta se va dovedi.

Premierul Victor Ponta riscă să-şi piardă şi titlul de doctor şi titlul didactic, dacă se va dovedi că a plagiat. Iată ce spune la RFI şeful comisiei prezidenţiale de educaţie, Mircea Miclea. În plus, dacă se dovedeşte că Victor Ponta a plagiat, Adrian Năstase va pierde dreptul de a conduce doctorate, mai precizează fostul ministru. Miclea subliniază că revista Nature nu publică supoziţii, ci lucruri "supraverificate".

În opinia lui Mircea Miclea, "atât Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare, cât şi Comisia de Etică trebuie să se autosesizeze şi să caute să înlăture orice dubiu în legătură cu acest caz, adică să caute dovezile, pentru că e uşor de găsit dovezile, dacă sunt dovezi în favoare sau dimpotrivă, să le elimine. Deci acesta este primul pas care trebuie făcut, cele două instanţe trebuie automat să elucideze cazul şi acest lucru se poate face în termen de două zile".

Revista Nature publică lucruri "verificate şi supraverificate", precizează Mircea Miclea. "În cazul în care se susţin aceste acuzaţii de plagiat-şi cred că este destul de probabil să se susţină, pentru că Nature de regulă publică lucruri verificate, supraverificate, nu supoziţii-în acest caz, trebuie declanşate procedurile din partea Comisiei de Etică. Dacă aceasta constată că lucrurile sunt adevărate, atunci domnul Ponta nu numai că pierde titlul de doctor, dar pierde şi titlul didactic, întrucât actuala lege a educaţiei spune foarte clar că se anulează toate titlurile didactice obţinute pe baza unui plagiat, deci nu numai titlul ştiinţific", explică fostul ministru al Educaţiei.

 

Adrian Năstase, sancţionat şi el?

 

Adrian Năstase şi-ar putea pierde dreptul de a conduce doctorate, mai declară Mircea Miclea. "Tot în această lege se spune: conducătorul de doctorat al celui care a plagiat este penalizat, în sensul că pierde dreptul de a conduce doctorate, până la o nouă evaluare din partea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare şi în baza acelei noi evaluări, poate să reprimească sau nu dreptul. Altfel spus, domnul Adrian Năstase, dacă se dovedeşte că domnul Ponta a plagiat, va pierde dreptul de a conduce doctorate", spune Miclea.

El mai afirmă că "într-o primă fază contează cine este sursa. În a doua fază, nu mai contează sursa, contează adevărul sau falsitatea acestor prezumţii". De precizat că sursa acuzaţiei de plagiat din revista Nature este anonimă. Premierul Victor Ponta a spus marţi dimineaţă că-l suspectează pe consilierul prezidenţial, Daniel Funeriu, că ar fi în spatele întregii afaceri.

Premierul Victor Ponta a mai declarat că va renunţa la titlul de doctor, dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie şi nu în subsolul paginii.

Mircea Miclea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre presupusul plagiat în cazul premierului Victor Ponta