Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migranţii, în proporţie de 15 % în conducerea Partidul Social-Democrat din Germania

1-mai-2011-berlin-kreuzberg-dsci0084.jpg

Migranţi. 1 mai la Berlin (Fotografii: William Totok)

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) este confruntat în momentul de faţă cu o avalanşă de critici şi cu un val de demisii. Nemulţumirea a fost stîrnită de faptul că Thilo Sarrazin nu a fost exclus din partid aşa cum se aşteptau nu doar numeroşi social-democraţi, ci şi o parte a opiniei publice din Germania. Pentru a stopa demisiile din partid, conducerea SPD-ului a anunţat că va introduce o cotă de 15 la sută de migranţi reprezentaţi în toate forurile de conducere ale Partidului Social-Democrat, atît la nivel naţional cît şi la la nivel local.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) este confruntat în momentul de faţă cu o avalanşă de critici şi cu un val de demisii. Nemulţumirea a fost stîrnită de faptul că Thilo Sarrazin nu a fost exclus din partid aşa cum se aşteptau nu doar numeroşi social-democraţi, ci şi o parte a opiniei publice din Germania.

Thilo Sarrazin publicase anul trecut controversatul volum „Germania se desfiinţează“ în care există numeroase pasaje considerate xenofobe şi rasiste, îndreptate, în primul rînd împotriva migranţilor din Germania. Teza principală a lui Sarrazin este că migranţii ar constitui o ameninţare demografică şi în urma creşterii numărului de străini, la un moment dat, etnicii germani vor deveni o minoritate în propria lor ţară.

Pentru a stopa demisiile din partid, conducerea SPD-ului a anunţat că va introduce o cotă de 15 la sută de migranţi reprezentaţi în toate forurile de conducere ale Partidului Social-Democrat, atît la nivel naţional cît şi la la nivel local. Anunţul l-a făcut Andrea Nahles, secretar general al SPD, la Berlin: „Ne angajăm, ca partid, să introducem în toate forurile de conducere ale partidului migranţi într-o proporţie de cel puţin 15 la sută.

Cifra de 15 la sută, amintită de Nahles şi confirmată apoi şi de preşedintele partidului, Sigmar Gabriel, corespunde cu aproximaţie numărului de migranţi care sunt membri ai SPD-ului.  

Unul dintre cei care au respins imediat propunerea introducerii unei cote de 15 la sută a fost tocmai Thilo Sarrazin. Acesta abia a scăpat de o excludere pentru că şi-a făcut autocritica şi a promis că nu-şi va mai răspîndi tezele social-darwiniste. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung“, Sarrazin a respins acum nu numai introducerea cotei de imigranţi, care urmează să fie discutată şi la viitorul congres al SPD-ului, din decembrie, ci a continuat să-şi expună şi opiniile toxice din volumul „Germania se desfiinţează“. Potrivit ziarului amintit, Sarrazin ar fi vehiculat în cursul unei întîlniri cu cititorii săi teza privind moştenirea genetică a inteligenţei umane. Deci tocmai una din tezele de care s-a distanţat în cursul procesului de excludere din SPD. În cartea sa, Sarrazin a susţinut că arabii, africanii sau turcii sunt „lipsiţi de inteligenţă”. Acest deficit, afirmă Sarrazin, îi transformă într-o bombă cu efect întîrziat care subminează societatea germană şi diluiază calitatea genetică a populaţiei majoritare.

 
William Totok, Berlin