Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Răzvan Ungureanu: Fără dialog, ideile bune se nasc mai rar

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Propun un mod de guvernare pragmatic, onest, transparent şi modern. Prudenţa şi responsabilitatea sunt principiile de guvernare în anul 2012. Majorarea prudentă a salariilor şi a pensiilor va avea loc, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru. Îmi doresc ca partenerii acestui Executiv să fie Puterea şi Opoziţia. Acestea sunt câteva declaraţii făcute joi de premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, la şedinţa parlamentară de învestire a Guvernului.

Există un cuvânt asupra căruia Mihai Răzvan Ungureanu a insistat destul de mult: dialog. Dialog cu societatea civilă, dialog cu partidele, dialog cu "românii de bună credinţă, care nu au întors spatele şi nu s-au văitat". Şi nu în ultimul rând, dialog cu Opoziţia. Mihai Răzvan Ungureanu, diplomat de carieră ştie că orice discurs are priză mai mare la public, dacă foloseşte cel puţin o metaforă. Şi metafora a venit: "fără dialog, ideile bune se nasc mai rar".

Mihai Răzvan Ungureanu a trasat şi câteva priorităţi ale Cabinetului său. El propune un mod de guvernare pragmatic, onest, transparent şi modern. "Prudenţa şi responsabilitatea sunt principiile de guvernare în 2012", spune premierul desemnat. El declară ferm că Executivul său va respecta angajamentele cu finanţatorii externi şi că ţinta privind adoptarea monedei euro în 2015 trebuie menţinută.

Guvernul vrea să stimuleze investiţiile româneşti în afara spaţiului comunitar, mai spune Ungureanu, care nu uită să amintească de majorarea "prudentă" a salariilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.

În plan extern, Executivul îşi propune "asigurarea unei voci puternice a României în sânul Uniunii Europene", eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă şi intrarea în Schengen până la finalul acestui an.

De partea sa, preşedintele PSD, Victor Ponta, îi cere pe un ton neobişnuit de calm premierului desemnat să nu continue politica fostului Guvern Boc.

"Poziţia USL rămâne neschimbată. Noi am considerat că alegerile anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu sunt soluţia pentru actuala criză economică, suprapusă peste o criză socială. USL nu votează Guvernul. Îmi doresc, dacă veţi obţine astăzi votul majorităţii parlamentare, să aveţi o guvernare mai bună decât cea anterioară", declară Ponta.