Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Voicu, despre descinderile de la CSM: Pare o poveste cusută cu aţă albă!

Descinderile DNA de la CSM par o poveste cusută cu aţă albă. Se mulează pe o temă de campanie lansată în spaţiul public de Traian Băsescu. Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. ACTUALIZARE 2: Premierul Victor Ponta declară că nu vrea să aibă nimic de-a face cu alegerea conducerii DNA şi a Procurorului General şi că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni. ACTUALIZARE 1: Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, cercetaţi de procurorii DNA, au fost suspendaţi din funcţii.

Mihai Voicu spune că are unele dubii: "Pare însă - şi eu sper din tot sufletul să nu fie adevărat, să fie o anchetă independentă şi să fie un demers în litera şi spiritul legii - pare însă, cred că dubii avem dreptul să avem, pare o poveste cusută puţin cu aţă albă, pentru că în mod ciudat este o ştire, un zvon deocamdată, care se mulează aşa, în mod surprinzător, pe o temă de campanie lansată în spaţiul public de Traian Băsescu şi susţinătorii săi. Sper să nu fie aşa, sper să fie vorba de un demers independent, în deplină legalitate".

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins miercuri dimineaţă la Consiliul Superior al Magistraturii. DNA îi vizează pe procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, care şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut aviz de la CSM pentru percheziţia de miercuri. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM şi a consilierului său, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

Potrivit DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, pentru a obţine sprijinul politic, ca să fie numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României. Cei doi negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorul Bălan a declarat miercuri că nu a săvârşit nicio infracţiune şi că a văzut la televizor acuzaţiile care i se aduc. El precizează că în legătură cu numirile la Parchet şi DNA, nu a vorbit cu nimeni despre nume, ci doar despre principii. "Tot ce ştiu este de la televizor. Eu nu am săvârşit nicio infracţiune (...). În nicio discuţie privind numirile pe funcţii, eu nu m-am referit la vreo persoană, ci am vorbit despre principii", a spus Bălan la Antena 3.

Procurorii George Bălan, membru CSM şi Marcel Sâmpetru, cercetaţi de procurorii anticorupţie, au fost suspendaţi din funcţii, miercuri, de către Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat preşedintele CSM, Alina Ghica.

Premierul Victor Ponta a scris miercuri dimineaţă pe Twitter, în limba engleză, că nu vrea să aibă nimic de-a face cu alegerea conducerii DNA şi a Procurorului General, iar pe Facebook a scris că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni şi că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. "Va urma o nouă zi plină de manipulări şi minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri", declară Ponta.

Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre descinderile DNA de la CSM