Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Voicu despre Guvernul Ungureanu: Un Cabinet de Boculeţi!

mihai-voicu-guvernul-ungureanu-un-cabinet-boculeti.jpg

Guvernul Ungureanu cere joi votul de învestitură al Parlamentului.

Procesele verbale ale comisiilor parlamentare de predare a miniştrilor din Cabinetul Ungureanu către plen au fost scrise probabil cu creionul chimic. Comentariul ironic a fost făcut la RFI de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. El nu exclude sesizarea Curţii Constituţionale, după votul de învestitură de joi. Liberalul descrie noul Guvern ca pe unul plin de "Boculeţi".

De ce vrea Opoziţia parlamentară să sesizeze Curtea Constituţională după învestirea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu? Mihai Voicu spune că procedura din comisii a fost neregulamentară. "După ce că din punct de vedere politic, lucrurile sunt departe de a fi satisfăcătoare, acest Guvern a plecat şi cu câţiva paşi legali şi constituţionali greşiţi. Cele câteva zile în care domnul Mihai Răzvan Ungureanu a stat nu sub un semn de incompatibilitate, cred că se foloseşte greşit, n-a fost o simplă incompatibilitate, ci o încălcare a legii, e un pic mai mult decât… o încălcare a unei prevederi exprese din legea siguranţei naţionale, am trecut şi printr-o hazlie de-a dreptul procedură inventată la comisiile parlamentare. Avizul pe care comisiile îl dau candidaţilor de miniştri este într-adevăr consultativ, dar el trebuie să existe. Faptul că unii dintre ei au fost predaţi cu proces verbal către plen, mă gândesc că poate procesul ăla verbal a fost scris cu creionul chimic, nu ştiu, este de-a dreptul o încălcare a procedurilor constituţionale! Noi considerăm că nu s-au îndeplinit procedurile pentru învestirea Guvernului", afirmă vicepreşedintele PNL.

În opinia lui Mihai Voicu, Guvernul Ungureanu "este Guvernul personal al domnului Traian Băsescu. Calea de comunicare nu poate exista, în opinia mea. Rămânem în protest parlamentar. Fără îndoială că dacă vor exista momente-cheie, care să ţină, nu ştiu, de Schengen, de chestiuni de genul ăsta, da, putem să luăm în considerare un vot în Parlament sau putem să luăm în considerare chiar un sprijin, dacă vreţi, dar astea sunt excepţii şi nu despre ele discutăm".

"Am remarcat că există în continuare un Guvern al domnului Traian Băsescu, un Guvern în care cei care au greşit până acum, din toate punctele de vedere, de la politicile publice până la sifonarea banului public şi-au trimis un fel de Boculeţi pe post de miniştri şi nu credem că aşa ceva e bine pentru România şi nu credem că noi trebuie să girăm aşa ceva", conchide Mihai Voicu.

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, cere joi Parlamentului votul de învestitură pentru Cabinetul său. Reprezentanţii Opoziţiei nu participă la vot. Asta înseamnă că noul Guvern va fi aprobat doar de parlamentarii coaliţiei aflate la Putere.

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Guvernul Ungureanu