Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihail Gorbaciov, la 80 de ani

gorbaciov-mihail-prim-plan-fundal-rosu-20100414163809.jpg

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, împlineşte miercuri 80 de ani. Personajul, căruia lumea îi datorează, în parte cel puţin, prăbuşirea comunismului, este însă dispreţuit în ţară pe cât de de admirat e în Occident.

Rezultatele unei recente anchete sunt fără drept de apel: doar 14 la sută din ruşi au o opinie pozitivă despre Mihail Gorbaciov. În comparaţie, 51 de procente dintre ei spun că Stalin a jucat un rol pozitiv.

Compatrioţii săi îi reproşează în particular lui Gorbaciov că a provocat dispariţia Uniunii Sovietice şi a impus perestroika şi glasnostul, transparenţa, una dintre cele mai importante cuceriri ale comunistului reformator - cel puţin aşa era privit în Vest.

Tot pe lista punctelor negative puse pe seama politicii lui Gorbaciov figurează restricţiile pe care le-a impus în anii 80 la vânzarea de băuturi alcoolice. Actualii lideri ruşi, pe care, e adevărat, Gorbaciov nu ratează nicio ocazie să-i critice - sunt şi ei discreţi în a-l felicita pe fostul şef al Kremlinului.

Să nu uităm că Vladimir Putin estima nu demult că "dispariţia URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut". Pentru a trece cu vederea criticile din interior, Gorbaciov se poate îndrepta spre Vest, spre Occident unde are încă o aură extrem de favorabilă.

De altfel pentru a-si serba cei 80 de ani, fostul lider sovietic a ales data de 30 martie şi oraşul Londra unde va organiza o cină de binefacere ale căror încasări le va dona apoi unui centru de îngrijire a copiilor bolnavi de leucemie.