Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihail Hodorkovski, ghimpele din coasta lui Vladimir Putin

mihail-hodorkovski-ghimpele-coasta-lui-vladimir-putin.jpg

Mihail Hodorkovski cere eliberarea condiţionată.

Fostul magnat al petrolului şi critic al puterii ruse Mihail Hodorkovski a cerut să fie eliberat condiţionat anticipat. Anunţul său vine la câteva zile după ce condamnarea a fost redusă în apel, iar preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a apreciat că eliberarea sa nu ar fi un pericol. Pe de altă parte, Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să îi plătească despăgubiri morale în valoare de zece mii de euro omului de afaceri rus.

Site-ul lui Mihail Hodorkovski publică transcrierea scrisorilor prin care acesta şi asociatului său, Platon Lebedev, aflat de asemenea în închisoare cer eliberarea. În aceste scrisori adresate Tribunalului Preobrajenski din Moscova, ei subliniază că "eliberarea condiţionată anticipată" este posibilă, având în vedere că au ispăşit mai mult de jumătate din pedepse.

"Nu îmi recunosc vina, având în vedere că eu contest condamnarea în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Supreme ruse", scrie magnatul rus.

Scrisorile au apărut în contextul în care Rusia a fost condamnată marţi, 31 mai, de CEDO să îi plătească despăgubiri morale în valoare de zece mii de euro omului de afaceri încarcerat Mihail Hodorkovski.

Judecătorii CEDO au respins însă mai multe alte cereri depuse de avocaţii lui Mihail Hodorkovski, inclusiv pe cea privind "acuzaţiile de motivaţie politică" pentru procesul împotriva sa. CEDO trebuie acum să determine dacă procesele împotriva omului de afaceri au motivaţii politice.

 

Hodorkovski, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin

 

Actualul premier rus, Vladimir Putin, care potrivit analiştilor ar fi instigatorul problemelor judiciare ale fostului patron al companiei petroliere Iukos nu îşi ascunde duşmănia faţă de fostul om de afaceri. În 2010, fostul preşedinte rus din perioada 2000-2008 l-a acuzat pe Hodorkovski că are "sânge pe mâini".

Hodorkovski şi Lebedev au fost condamnaţi prima dată în 2005, la opt ani de detenţie. Această pedeapsă a fost mărită la 14 ani în decembrie 2010, la finalul unui al doilea proces.

Procesul fostului magnat şi al asociatului său este considerat o reglare de conturi între regimul rus şi un om de afaceri care i-a ţinut piept lui Vladimir Putin în momentul în care se străduia să-şi consolideze puterea.

Mihail Hodorkovski, în vârstă de 47 de ani a fondat compania petrolieră Iukos în anii '90, în condiţii obscure, când Rusia era în haos în urma destrămării Uniunii Sovietice.