Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihail Hodorkovski riscă un nou proces

hodorkovski-mihail-reuters-alexander-natruskin.jpg

Mihail Hodorkovski (Foto : Reuters / Alexander Natruskin)

Mihail Hodorkovski, fost patron al companiei petroliere Yukos ar putea face faţă unui al treilea proces penal. Omul de afaceri rus şi partenerul său au fost condamnaţi recent la 14 ani de închisoare.

Procurorii ruşi, citaţi de RiaNovosti spun că în timpul investigaţiilor de până acum au fost găsite noi dovezi, care ar putea duce la deschiderea unei anchete paralele cu acuzaţii suplimentare.

Hodorkovski şi partenerul său, Platon Lebedev au fost declaraţi vinovaţi de sustragerea ilegală a două sute de milioane de tone de petrol şi de spălarea banilor obtinuţi din această afacere.

Instanţa a cerut încă şase ani de închisoare pentru fiecare, ce se adaugă precedentei pedepse de opt ani pentru fraudă şi evaziune fiscală, aflate acum aproape de final.

Procesul lui Hodorkovski este văzut de presa internaţională ca un test-cheie pentru justiţia rusă.

Analişti familiarizaţi cu mediul politic rus susţin că Hodorkovski este acum victima răzbunării lui Vladimir Putin, nemulţumit de influenţa pe care fostul magnat al petrolului ajunsese să o aibă asupra scenei politice.

Hodorkovski, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi în anii '90 ar fi devenit ţinta lui Vladimir Putin, din cauza finanţării partidelor de Opoziţie.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost primele care au reacţionat după a doua condamnare a lui Hodorkovski. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton scrie într-un comunicat că "verdictul împotriva ex-magnatului petrolului va avea un impact negativ asupra reputaţiei Rusiei, în domeniul drepturilor omului".

Pentru ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, "felul în care s-a derulat procesul este procupant şi constituie un pas înapoi pe calea modernizării ţării".

La Paris, diplomaţia franceză afirmă cu tărie : "consolidarea statului de drept este o condiţie necesară pentru reuşita procesului de modernizare a Rusiei".

Londra e de părere că "Rusia ar avea mai multe de câştigat, dacă ar avea un sistem judiciar complet independent".

În sfârşit, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe spune că "Moscova trebuie să respecte dreptul internaţional".