Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de locuri de muncă suprimate în industria auto din Rusia

avtovaz-20090915114001.jpg

Manifestaţie pentru susţinerea Avtovaz, 6 august 2009. (Foto : Andrei Smirnov/AFP)

Cel mai mare constructor de automobile din Rusia a anunţat suprimarea a 5 000 de locuri de muncă. Avtovaz, în care grupul Renault este acţionar cu 25% trece printr-o furtună de la începutul crizei. Mai multe surse declară că se va ajunge la suprimarea a peste 30 000 de locuri de muncă, mai mult de o treime din efectivele totale.

Vânzările în cădere liberă (au scăzut cu mai mult de jumătate în ultimele 12 luni), pierderi record (jumătate de miliard de dolari pentru primul semestru) şi o datorie care nu a fost niciodată atât de ridicată....cele mai proaste rezultate se acumulează la Avtovaz.

În ultima vreme, agenţiile de presă ruse şi mai multe surse din ministerul Economiei anunţă un plan de restructurare masivă în cadrul unui program anti-criză al companiei. Se vorbeşte de suprimarea a cel puţin 30 000 de locuri de muncă, o treime din efectivele totale. Informaţiile sunt dezminţite de gigantul auto care va suprima în decembrie doar 5 000 de posturi.

Sindicatul independent din interiorul companiei este de părere că aceste prime concedieri sunt în realitate un prim val. Sindicaliştii anunţă manifestaţii ample pentru zilele următoare, ceea ce ar putea face ca una dintre cele mai mari îngrijorări ale puterii de la Moscova: transformarea crizei economice într-o criză socială, să devină realitate.

Aşadar guvernul urmăreşte situaţia de aproape, în această vară a deblocat un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru constructorul de automobile. Au fost lansate şi măsuri de protecţie pentru sectorul auto, Vladimir Putin a părăsit limuzinele germane de până acum şi pozează într-o Lada 4/4 cu emblema Avtovaz.