Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mila ca miză. Trucuri ale cerşetorilor profesionişti

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Sute de persoane, originare din România, pot fi văzute pe străzile marilor oraşe din Germania. Aceste persoane cerşesc, spală parbrize sau se duc din cafenea în cafenea şi cîntă. Cine sunt aceste persoane, de ce vin ele tocmai în Germania şi cum se comportă ele, a încercat să afle un grup de jurnalişti. Timp de un an au filmat cerşetori la Dresda, Berlin şi Hamburg. Rezultatul investigaţiilor a fost prezentat de către televiziunea publică germană (ARD), în cadrul emisiunii „Fakt“, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).

Sute de persoane, originare din România, pot fi văzute pe străzile marilor oraşe din Germania. Aceste persoane cerşesc, spală parbrize sau se duc din cafenea în cafenea şi cîntă. Cine sunt aceste persoane, de ce vin ele tocmai în Germania şi cum se comportă ele, a încercat să afle un grup de jurnalişti.

Timp de un an au filmat cerşetori la Dresda, Berlin şi Hamburg. Apoi jurnaliştii s-au deplasat în România, în localitatea Băcioiu din judeţul Bacău, de unde proveneau cîteva persoane identificate. Rezultatul investigaţiilor a fost prezentat luni seara de către televiziunea publică germană (ARD), în cadrul emisiunii „Fakt“.

Pe străzile Berlinului se află zeci de tineri care, la orice stop, îi agresează pe automobilişti. Se aruncă rapid asupra parbrizelor pentru a le spăla. Pentru prestarea acestui serviciu ei cer bani. Cei care refuză să plăteasă sunt deseori agresaţi. De multe ori spălătorii de parbrize au zgîriat maşinile celor care aşteptau în faţa semafoarelor. Unii dintre cei care au refuzat să plătească au fost scuipaţi:

„Ăştia ne scot din sărite. Ceea ce fac ei nu e nimic altceva decît o înşelăciune.“ „Odată era să ies din maşină şi să mă iau după ei.“ „Este îngrozitor, îţi zgîrie maşina. Poţi fi bucuros dacă în sticlă au apă. Nu se poate şti ce se află în sticlă.“

Jurnaliştii care au filmat multe secvenţe cu camera ascunsă au vorbit şi cu unul dintre aceşti spălători. Cu o agresivitate nedisimulată tipul a recunoscut că recurge la intimidarea automobiliştilor care refuză să-i dea bani.

La Dresda jurnaliştii au urmărit un grup de cerşetori. Toţi deghizaţi în persoane handicapate. Cu intenţia de a-i induce în eroare pe trecători, o tînără este deghizată într-o femeie în vîrstă, încovoiată şi prost îmbrăcată, purtînd nişte pantofi care lasă impresia că are ceva la picioare.

Totul este doar teatru. Un spectacol bine montat. Ceilalţi participanţi sunt deghizaţi într-un mod asemănător şi locuiesc într-o casă la marginea oraşului. Este un domiciliu provizoriu, inchiriat de la un proprietar dubios. Chiria e 1000 de euro pe lună. În această locuinţă chiriaşii fac repetiţii pentru spectacolul prezentat zilnic pe străzile oraşului. Mulţi cad în plasă şi cred că au de-a face cu persoane nevoiaşe.

În Germania cerşetoria nu este interzisă. Doar atunci cînd cerşetorii devin agresivi, poliţia poate interveni şi poate aplica o amendă - pînă la 1000 de euro.

Jurnaliştii germani au aflat că grupurile de cerşetori şi spălători de parbrize, identificate pe străzile oraşelor germane, provin, în primul rînd, din localităţi situate în Moldova. Cei mai mulţi sunt romi. Ei nu vin de capul lor, ci sunt aduşi de către organizaţii mafiote care profită în urma acestor activităţi.

Ciprian Necula - care lucrează pentru o organizaţie contra discrimnării romilor din România - a confirmat că fluxul cerşetorilor este bine organizat, iar autorităţile din România nu se implică:

„Este o reţea internaţională care trebuie stopată. Nu se ştie cine se află în spatele acestei reţele. Această problemă trebuie rezolvată. Oamenii nu fac destăinuiri, totul este un tabu.“

Asta e şi o problemă a poliţiei din Germania care poate acţiona doar atunci cînd există o plîngere.

Dar în cele mai rare cazuri victimele se adresează poliţiei, cerînd protecţie în faţa mafioţilor care îi exploatează şi îi obligă să cerşească.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok