Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militar român ucis în Afganistan

Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru a murit, joi, în Afganistan, fiind al 18-lea militar român care şi pierde viaţa în această ţară de la izbucnirea conflictului. Caporalul a fost rănit grav într-un atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în timp ce efectua o misiune de patrulare.

Ministerul Apărării a anunţat că militarul român şi-a pierdut viaţa în provincial Zabul din Afganistan. Caporalul avea 30 de ani şi era căsătorit. El făcea partea din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab".

Ministrul Apărării Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, "care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan", se arată într-un comunicat al MApN.

Totodată, ministrul Apărării a înaintat preşedintelui propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Vineri, 6 mai, la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, vor fi organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Constantin-Laurenţiu Lixandru.

De la începutul misiunii  în Afganistan, 18 militari români au fost ucişi şi peste 50 au fost răniţi.