Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militarii francezi întorc pagina Afganistanului

2012-11-19t051231z-1531108811-gm1e8bi1u4d01-rtrmadp-3-afghanistan-0.jpg

Soldat francez în Afganistan. REUTERS/Eric Gaillard

Ultimele trupe combatante franceze - 200 de soldati - au părăsit Kabulul sâmbătă, doi ani înaintea retragerii definitive a forţei internationale. După o escală tehnică de trei zile în Cipru, militarii francezi sunt aşteptaţi marţi în Franţa. Cu această ocazie premierul francez a adus un omagiu acestor soldaţi care şi-au pierdut din 2001 încoace 88 de colegi în teatrul de operaţiuni, alţi 700 fiind răniţi în aceaşi perioadă.

Aşa cum a promis-o candidatul François Hollande - devenit între timp preşedinte - misiunea trupelor combatante franceze din Afganistan a luat sfârşit înainte de sfârşitul anului. "E un lung război care se încheie astfel" a subliniat Jean-Marc Ayrault în omagiul adus angajamentului francez de peste hotare. Şeful guvernului de la Paris a reamintit în acest context că aproape 70 de mii de soldaţi francezi au fost desfăşuraţi în Afganistan de la începutul misiunii în 2001. 88 dintre ei şi-au pierdut viaţa iar 700 au fost răniţi în această perioadă

Dacă ultimul soldat francez combatant a părăsit aşadar Afganistanul, la faţa locului mai rămâne totuşi un contingent de 1500 de militari pentru a superviza repatrierea materialului acumulat în 11 ani de conflict. "Cooperarea franco-afgană va continua" a mai spus primul ministru, insistând în particular pe domeniul agricol, sănătate, educaţie, cercetare şi cultură. Cu acest contingent redus la minimum şi fără misiune de luptă, Franţa se regăseşte într-o configuraţie similară celei dinainte de 2007, anul când proaspăt alesul preşedinte de atunci, conservatorul Nicolas Sarkozy, a decis să mărească prezenţa militară la cererea americanilor.

Militarii francezi trimişi în masă după acea dată au fost desfăşuraţi în două dintre cele mai strategice dar şi mai periculoase regiuni ale ţării, cele care se află pe drumul de la Kabul spre Pakistan. În acea epocă Franţa a avut un maxim de 4 mii de soldaţi desfăşuraţi simultan în Afganistan. După plecarea treptată a acestora, ei au fost înlocuiţi cu 250 de militari americani şi aproape 5 mii de soldaţi şi poliţişti afgani. Parisul spune că a lăsat în urma sa  un teritoriu relativ pacificat, în particular la Kapisa, zonă infiltrată cu rebeli. Doar două din cele 6 districte ale regiunii mai rămân parţial sub controlul rebelilor. Rebeli puţin numeroşi, 250 iarna şi de două ori mai mulţi vara.

Odată terminată repatrierea materialul militar francez din ţară, vor reveni în vara viitoare alţi circa o mie de militari francezi din Afganistan. În cele din urmă doar un grup de 500 va rămâne la faţa locului cu misiunea esenţială de a-i forma pe colegii lor afgani.

Chiar şi fără trupe combatante franceze, forţa internaţională ISAF mai numără peste o sută de mii de soldaţi în Afgansitan, în majoritate americani. Toţi vor reveni acasă cel mai târziu la sfârşitul lui 2014, adică peste exact doi ani. Cu ce bilanţ al prezenţei lor în ţara talibanilor? Slab, răspund analiştii care constată că astăzi, după 11 ani de conflict, forţele NATO tot nu au reuşit să zdrobească insurecţia talibană, alungată de la putere în 2001, imediat după atacurile antiamericane. Talibani care, peste doi ani ar putea reveni la Kabul, asta în cazul în care ţara scapă de războiul civil pe care-l prezic cei mai pesimişti dintre observatori.