Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrii de Externe din tarile NATO dau unda verde extinderii

200803-3206.jpg

Ministrii de Externe din tarile NATO dau unda verde extinderii

Ministrii de Externe NATO si-au dat joi la Bruxelles acordul de principiu pentru extinderea Alintei, proces care nu va rezerva surprize pentru Croatia dar se arata imprevizibil pentru celelalte candidate din Balcani.

Ministrii de Externe ai Aliantei Nord Atlantice au reiterat sustinerea pentru extindere, in ciuda unor divergente de opinie privind candidatura Macedoniei, a Albaniei, a Georgiei si Ucrainei.

Secretarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer a explicat presei la sfârsitul reuniunii ca se simte acum o uzura a extinderii pe care statele membre o mai sustin doar partial, el si-a exprimat insa speranta ca lucrurile sa se amelioreze inaintea summitului de la Bucuresti, in luna aprilie.

In acest moment se poate spune doar despre Croatia ca este tara ce nu ar trebui sa intâmpine nici o dificultate iar SUA, Marea Britanie, Germania si Franta incurajeaza de asemeni candidatura Albaniei si a Macedoniei.

Cea din urma se impiedica insa de obstacolul adus in discutie de Grecia care ar dori ca Fosta Republica Yugoslava a Macedoniei sa isi schimbe numele, altfel Atena risca sa foloseasca dreptul de veto.

In acest caz, Alianta ar putea renunta in cadrul summitului de la Bucuresti la a mai invita Albania si aceasta pentru a nu izola Macedonia.

In fine, Ucraina si Georgia au cerut de curând sa li se prezinte si lor un plan de aderare, cererea lor este sustinuta de membrii est europeni ai Aliantei dar privita cu prudenta de SUA si Germania si alte state vest europene care nu vor sa înfrunte reactia Moscovei in acest dosar.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

06/03/2008;16.30h