Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministru olandez: Statul de drept în România încă nu a atins nivelul dorit

ministru-olandez-statul-romania-inca-nu-atins-nivelul-dorit.jpg

Ben Knapen cere mai multe rezultate concrete din partea României, după publicarea raportului MCV.

Ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, spune într-o declaraţie remisă RFI că "statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România". "Se pare că sunt făcuţi paşi mici înainte, cu dificultate şi că sunt necesare mai multe rezultate concrete", mai afirmă Ben Knapen, după publicarea raportului MCV.

Ben Knapen spune după publicarea raportului MCV că "asemenea Comisiei, Olanda conştientizează eforturile mari realizate de Bulgaria şi România în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

În opinia ministrului olandez pentru Afaceri Europene, "se pare că sunt făcuţi paşi mici înainte, cu dificultate şi că sunt necesare mai multe rezultate concrete. Statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România".

Guvernul va începe "să studieze cu rigurozitate rapoartele şi va privi cu ochi critic progresele realizate. Guvernul va verifica în special dacă progresele făcute sunt ireversibile", mai precizează Ben Knapen.

Rapoartele MCV vor fi discutate în Consiliul Afaceri Generale, pe 12 septembrie. Declaraţia oficială a Guvernului va fi trimisă Parlamentului olandez până la sfârşitul lui august.

 

MCV mai rămâne un an

 

Raportul MCV privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie a fost publicat miercuri, 20 iulie, de către Comisia Europeană. Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi menţinut până anul viitor, când Comisia va face o evaluare globală a MCV.

"Comisia Europeană nu are un cuvânt decisiv de spus în acest dosar, dar reiterăm faptul că din moment ce România şi Bulgaria par să fi îndeplinit toate criteriile tehnice cerute pentru a intra în Spaţiul Schengen, ele ar trebui să primească o perspectivă clară de aderare", declară purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Imigraţie, Cecilia Malmström.