Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Cristian Diaconescu în Republica Moldova

ministrul-roman-externe-cristian-diaconescu-omologul-moldovean-iurie-leanca-foto-cristiandiaconescu.jpg

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, şi omologul său moldovean, Iurie Leancă. Foto: cristiandiaconescu.com

Ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu, s-a aflat marţi într-o vizită oficială în Republica Moldova. Este vorba de prima vizită în afara hotarelor după numirea sa în funcţie, în cursul căreia ministrul a participat la ceremonia de deschidere a unei anexe a Consulatului Român la Chişinău, alături de premierul moldovean Vlad Filat. De asemenea, ministrul român de Externe şi omologul său, Iurie Leancă, au pus bazele unei viitoare şedinţe comune de guvern.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac:

Cristian Diaconescu a participat la ceremonia de deschidere a unei anexe a Consulatului României la Chişinău, împreună cu premierul moldovean Vlad Filat. El a avut apoi întrevederi separate cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi cu premierul Filat, dar şi cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

La ceremonia de deschidere a anexei din cadrul Consulatului, care este cel mai mare consulat al României din întreaga lume, Cristian Diaconescu a subliniat că România nu va impune noi taxe pentru vize după aderarea sa la Spaţiul Schengen. „Preocuparea noastră va continua astfel încât serviciile să se ridice la nivelul relațiilor excepționale și speciale dintre părţi“, a spus șeful diplomației române. Mai mult, el a subliniat că România va continua, fără modificări, să acorde cetăţenia persoanelor originare din Republica Moldova, conform legislaţiei în vigoare.

Ce probleme a abordat Cristian Diaconescu la întrevederea cu omologul său, Iurie Leancă

Atât Cristian Diaconescu, cât şi Iurie Leancă au ţinut să asigure că relaţiile între Bucureşti şi Chişinău sunt foarte bune. O problema aparte discutată de cei doi miniştri a ţinut de organizarea unei şedinţe comune a celor două guverne care ar putea avea loc la Galaţi la sfârşitul lui februarie sau, eventual, la începutul lui martie. Această şedinţă ar urma să fie precedată de o reuniune a experţilor care să pună la punct agenda celor două cabinete de miniştri.

La şedinţa respectivă ar urma să fie discutate proiecte comune ce ţin de dezvoltarea infrastructurii în regiunea de frontieră şi interconectarea reţelelor energetice. Este vorba în special de reţelele electrice de înaltă tensiune şi de construirea gazoductului Iaşi-Ungheni care să unească conductele de gaze din cele două state. De asemenea, ar urma să se discute şi despre contruirea unor noi poduri peste râul Prut.

Vrem să transmitem un semnal în legătură cu seriozitatea şi substanţa pe care urmează să le punem în această relaţie specială dintre România şi Republica Moldova”, a declarat Cristian Diaconescu.

Cum este perceput la Chişinău faptul că ministrul Diaconescu a ales Republica Moldova pentru prima sa vizită oficială în calitate de şef al diplomaţiei române

Acest fapt este perceput simbolic. Mesajul acestei vizite ar trebui să însemne, în opinia analiştilor de la Chişinău, că România îşi reconfirmă atitudinea de susţinere a Republicii Moldova şi că recenta schimbare a ministrului de Externe la Bucureşti nu va afecta în nici un fel relaţiile moldo-române.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac, în dialog cu Andreea Orosz, în emisiunea "40 de minute"