Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al afacerilor europene, la RFI: "Nu avem o opoziţie de principiu ca România să intre în Schengen în 2011"

wauquiez-laurent-ministrul-francez-afaceri-europene.jpg

Laurent Wauquiez , ministrul francez pentru afaceri europene

"Dacă România şi Bulgaria sunt gata să intre anul acesta şi există toate garanţiile că sunt pregătite, atunci noi nu ne vom opune. Dar dacă sunt gata anul viitor sau în doi ani, vor intra anul viitor sau în doi ani", a spus Laurent Wauquiez în emisiunea Carrefour de l'Europe, de la RFI. El susţine însă că România şi Bulgaria nu pot intra în Schengen în urmatoarele trei luni deoarece "Bulgaria nu este pregatită. Şi dacă Bulgaria nu e gata, nici România nu poate intra.”

Dosarul nu este numai unul românesc, ci românesc şi bulgăresc. Pentru moment, rapoartele ne spun că Bulgaria nu este gata. Şi, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre România şi Bulgaria, România nu poate adera singură. Trebuie ca ambele ţări să fie pregătite", a mai precizat Laurent Wauquiez.

Ministrul francez a mai vorbit şi despre alt fenomen neliniştitor: corupţia din România şi Bulgaria, chiar dacă Bucureştiul - spune el - face eforturi pentru a o combate: "Ştim că guvernul român încearcă să ducă o luptă nemiloasă cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim există încă probleme serioase cu corupţia în România şi Bulgaria".

Laurent Wauquiez a lăudat eforturile României. "România a făcut multe eforturi şi vreau să subliniez acest lucru. A făcut eforturi pentru a îmbunătăţi protecţia frontierelor. A facut eforturi foarte dure pentru a lupta împotriva corupţiei. A parcurs o mare parte din drum. Întrebarea este dacă s-a ajuns la capatul drumului sau nu. Analiza noastră este că deocamdata nu s-a ajuns la capatul drumului."

Ministrul francez mai aminteşte că mai multe ţări au rezerve faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi spune că pentru Franţa nu este o decizie usoară.

Ministrul francez al afacerilor europene despre aderarea României la Schenghen

Laurent Wauquiez

AscultăDownload

"E o decizie grea şi dificilă pe plan afectiv. România e o ţară cu care avem legături afective şi de prietenie extrem de profunde. România e o ţară francofonă cu care am construit multe lucruri de-a lungul istoriei. Chiar dacă România este una dintre ţările europene cu care avem extrem de multe lucruri în comun, nu putem lua însă această decizie numai pentru a fi pe placul guvernului român. Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din România şi nu mă simt bine, stiu că pentru ei nu e deloc plăcut să audă astfel de mesaje. Am convingerea însă că nu e în interesul României şi Bulgariei să aibă parte de o aderare pripită şi apoi să fie criticate de toata lumea."