Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul francez al apărării Alain Juppé, în vizită la Washington

alain-j.jpg

Ministrul francez al apărării Alain Juppé. REUTERS/Stringer

Ministrul francez al apărării, Alain Juppé, se află în Statele Unite pentru discuţii în special cu omologul său american Robert Gates. Pe agenda discuţiilor figurează, mai multe subiecte, printre care şi o problemă devenită destul de gravă, cea a deşeurilor spaţiale.

Să precizăm deja că este pentru prima oară, de la numirea sa, la sfârşitul anului trecut, la apărare, că Alain Juppé are consultări cu Robert Gates. Ei discută deci despre diversele misiuni ale Alianţei Atlantice şi mai ales despre Afganistan unde Franţa îşi menţine în jur de 4000 de soldaţi.

La începutul acestei luni Alain Juppé a precizat însă că Parisul intenţionează să-şi redesfăşoare trupele, în contextul în care aliaţii încep, în această ţară, să transfere treptat sarcina asigurării securităţii în mâna forţelor afgane. O fază de tranziţie începe deci anul acesta urmând ca ea să se încheie, dacă lucrurile merg bine, în 2014. 

Alain Juppé discuta însă cu Robert Gates şi despre situaţia din Egipt, urmărită cu mare atenţie atât la Paris cât şi la Washinngton. Egiptul are statutul de vechi aliat al Statelor Unite în regiune, iar ajutorul acordat de americani armatei egiptene este considerabil. O schimbare brutală de regim în Egipt, una din puţinele ţări arabe care a semnat un tratat de pace cu Israelul, riscă să pună sub semnul întrebării un anumit echilibru din regiune.

Alain Juppé a declarat de altfel, în context, că Franţa urmăreşte cu prudenţă evoluţia evenimentelor în Egipt, marea temere fiind legată de scenariul unei eventuale veniri la putere a islamiştilor radicali.

Cu ocazia vizitei sale la Washignton ministrul francez al apărării mai urmează să semneze cu americanii un acord de cooperare în vederea supravegherii deşeurilor spaţiale. Ele reprezintă o adevărată calamitate pentru activităţile spaţiale în general, şi cu atât mai mult pentru Statele Unite şi Franţa care au ambiţii spaţiale. Experţii francezi constată că în jur de 200 000 de obiecte nedorite se învârt pe diverse orbite în jurul Pământului, ele fiind în general fragmente de sateliţi explodaţi.

Majoritatea acestor deşeuri spaţiale sunt mici, au o talie între 1 şi 10 centimetri, dar peste 13 000 sunt mai mari de 10 centimetri. Cum în prezent multe ţări sunt prinse de febrilitatea lansării sateliţilor, toate aceste operaţiuni de lansare comportă un anume risc din cauza eventualelor coliziuni.

După ce a umplut pământul de deşeuri, după ce fundul mărilor a devenit o imensă pubelă, iată că rasa umană a reuşit să trimită deşeuri şi în spaţiu. Iniţiativa Franţei şi a Statelor Unite de a colabora pentru o mai bună igienă a spaţiului, pentru că de curăţat spaţiul de deşeuri nu poate fi deocamdată vorba, nu poate fi decât salutară.