Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul libian de Externe îl trădează pe Gaddafi

libia-moussa-koussa-ministrul-demisionar-externe.jpg

Şeful diplomaţiei libiene, Moussa Koussa a demisionat.

Un înalt demnitar libian demisionează: ministrul de Externe, Moussa Koussa şi-a anunţat demisia, după sosirea sa la Londra, miercuri seară, potrivit Ministerului britanic de Externe. Marea Britanie spune că nu-i oferă imunitate diplomatului.

Regimul colonelului Muammar Gaddafi afirmă că "nu depinde de indivizi", aceasta fiind prima reacţie după demisia ministrului de Externe.

Demnitarul libian a sosit în Marea Britanie după un sejur de două zile în Tunisia, sejur prezentat oficial ca o "vizită privată".

El a fost un ministru fidel al liderului libian, Muammar Gaddafi. Şef al serviciilor de informaţii din 1994 până în 2009, Moussa Koussa, în vârstă de 59 de ani era un lider influent al comitetelor revoluţionare şi un om de încredere al lui Gaddafi.

"Putem confirma că Moussa Koussa a sosit la aeroportul Farnborough la 30 martie, venind din Tunisia", se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe.

"El a venit aici din proprie voinţă. Ne-a spus că demisionează din funcţie", completează documentul.

"Moussa Koussa este una dintre principalele personalităţi ale Guvernului lui Gaddafi, iar rolul său a fost să reprezinte regimul în străinătate, ceea ce nu mai doreşte să facă", precizează comunicatul.

"Îi încurajăm pe cei din anturajul lui Gaddafi să îl părăsească şi să opteze pentru un viitor mai bun pentru Libia, care să permită o tranziţie politică şi o veritabilă reformă, care să răspundă aspiraţiilor poporului libian", se mai spune în comunicatul Ministerului britanic de Externe.

Între timp, Marea Britanie a decis expulzarea a cinci diplomaţi libieni, inclusiv a ataşatului militar, suspectaţi că ar prezenta riscuri la adresa securităţii. Aceste expulzări accentuează presiunile asupra regimului Gaddafi.

Cel mai rău scenariu pentru Libia ar fi să devină un stat "aflat în derivă", care ar alimenta extremismul şi terorismul, declară secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la un congres organizat de studenţii Facultăţii de Economie a Universităţii din Rotterdam, în Olanda.

"Libienii trebuie să stabilească viitorul ţării", spune el. "Sper cu adevărat că vom vedea în scurt timp o încetare a focului", mai afirmă secretarul general al NATO.