Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul olandez pentru Imigraţie: Vorbim despre Schengen după februarie

gerd-leers-ministrul-olandez-al-imigratiei.jpg

Gerd Leers, ministrul olandez al Imigraţiei

Ministrul olandez pentru Imigraţie şi Azil, Gerd Leers, spune că următorul moment la care se va putea supune discuţiei aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi în februarie 2012, când va fi publicat un raport intermediar al Comisiei Europene în legătura cu progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "În acest moment, există o lipsă de încredere, întrucât noi nu credem că implementarea acquis-ului Schengen poate fi făcută corect" , spune Leers.

"Întrebarea este: şi când va fi cazul? Răspunsul trebuie dat de România şi Bulgaria, nu de noi. Ei trebuie să ne arate prin urmatorul raport al Comisiei Europene că toate neajunsurile au fost rezolvate. În februarie va fi publicat un raport intermediar: pentru mine, acela va fi momentul propice să vorbim despre următoarele etape ale procesului, după acest raport", a apreciat ministrul olandez pentru Imigraţie şi Azil, Gerd Leers.

Finlanda, în consens

Şi ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, consideră că nivelul de pregătire al României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat în 2012, se arată într-un comunicat, după ce o decizie în acest sens a fost amânată joi, pentru o dată neprecizată. Poziţia rigidă a Finlandei şi Olandei a blocat consensul în Consiliul JAI privind aderarea la Schengen a celor două state. Finlanda şi Olanda nu susţin nici varianta aderării în etape.

Potrivit lui Rasanen, "nivelul de pregătire al celor două state ar putea fi reevaluat în 2012", pentru că Finlanda doreşte ca, înainte de adoptarea unei decizii, să vadă Bulgaria şi România făcând progrese suplimentare în combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea sistemului judiciar. "Există loc de îmbunătăţire a situaţiei în cele două state", a declarat Rasanen. "Pe lângă a-ţi asuma angajamente faţă de reguli, trebuie să le şi îndeplineşti. Existenţa unei corupţii răspândite pune în pericol îndeplinirea regulilor. Progresele în combaterea corupţiei şi în îmbunătăţirea sistemului judiciar ar spori încrederea reciprocă în interiorul Schengen. Încrederea reciprocă este o chestiune de importanţă-cheie în sistem", a mai spus ministrul, precizând că "Chiar şi fără aderare, cetăţenii din Bulgaria şi România pot încă să călătorească în Europa conform principiului libertăţii de mişcare."

Bulgaria: Olanda şi Finlanda sunt izolate în UE

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a arătat că  Olanda şi Finlanda sunt "izolate" în UE, după întâlnirea miniştrilor de Interne ai UE de joi. "Olanda şi Finlanda au rămas singurele două ţări membre UE care nu au susţinut astăzi propunerea de aderarea a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Acestea au eşuat să furnizeze o explicaţie logică pentru opoziţia lor", a declarat ministrul bulgar, citat de Novinite.com. Olandezii şi finlandezii au ales "izolarea", apreciază  ministrul, de vreme ce Franţa şi Germania au acceptat soluţia de compromis sugerată de preşedinţia poloneză a UE, care ar fi garantat aderarea în trepte.

 
Gerd Leers, ministrul olandez pentru Imigratie: "In februarie va fi publicat un raport intermediar"