Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul pakistanez al Minorităţilor Religioase a fost asasinat

pakistan.jpg

Ministrul pakistanez al Minorităţilor Religioase, Shahbaz Bhatti.AFP/Jewel SAMAD

Ministrul pakistanez al Minorităţilor Religioase a fost asasinat de persoane necunoscute la Islamabad. Creştinul Shahbaz Bhatti a fost împuşcat mortal într-un moment în care în Pakistan, ţară musulmană, are loc o amplă dezbatere privind intenţia de a amenda o lege care prevede pedeapsa cu moartea pentru blasfemie. Atentatul atrage atenţia asupra extremismului religios, fenomen care ia amploare în această ţară.

Ministrul pakistanez al Minorităţilor Religioase a fost ucis după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra maşinii sale într-un cartier de lux al capitalei.

"Era mort când a sosit la spital" a anunţat purtătorul de cuvânt al unuia dintre cele mai mari spitale din Islamabad, Shifah. Guvernul pakistanez a condamnat atentatul de miercuri.

Ministrul Shahbaz Bhatti declarase de mai multe ori că este ameninţat în condiţiile în care luase poziţie faţă de violenţele şi intimidările la adresa minorităţii creştine. În plus, el era unul dintre apărătorii amendării legii privind blasfemia.

Atentantul de miercuri vine după cel din ianuarie, când  a fost asasinat un guvernator care a luat apărarea unei creştine condamnate la pedeapsa capitală pentru că l-a "insultat" pe profetul Mahomed.

Uciderea militantului catolic a provocat şi reacţia Vaticanului care a calificat atentatul drept "un act de violenţă incalificabilă."

În Pakistan s-au înteţit în ultimele două luni manifestaţiile împotriva modificării legii privind blasfemia iar atentatele arată că în această ţarp extremismul religios ia amploare.

Guvernul de la Islamabad a dat asigurări de mai multe ori că nu are nici o intenţie să susţină amendamentul prezentat de unii parlamentari. Pe de altă parte, mai mulţi imami au atras atenţia că islamul îi recompensează pe cei care omoară creştini şi pe apărătorii lor.

Pedeapsa cu moartea pentru blasfemie nu a fost niciodată aplicată de la adoptarea ei în 1980 dar mai multe persoane ( creştini, hinduşi şi chiar musulmani) condamnate pentru profanarea Coranului au fost ucise în închisoare de gardieni.