Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Diaconu, despre proteste: Mitingul USL e unul de solidaritate; puterea mimează dialogul, e nechezol, nu cafea!

mircea-diaconu-proteste-mitingul-usl-e-unul-solidaritate-puterea-mimeaza-dialogul-e-nechezol-nu.jpg

Mitingul USL de joi este unul de solidaritate cu protestele din ultimele zile din Bucureşti şi alte oraşe, spune Mircea Diaconu.

Senatorul Mircea Diaconu spune într-un interviu la RFI că mitingul USL organizat joi în centrul Bucureştiului se vrea a fi unul "de solidaritate cu protestul public şi spontan". Sesiunea extraordinară a Parlamentului nu va aduce "absolut nimic", crede vicepreşedintele PNL. Diaconu acuză Puterea că mimează dialogul politic: "Oamenii ăştia sunt nechezol!".

Reporter: Ce mesaj vrea să transmită USL prin mitingul de joi, din Capitală?

Mircea Diaconu: E un mesaj de solidaritate cu protestul public şi spontan, ceea ce înseamnă că aceleaşi lucruri ne dorim şi noi. Cel mai important este exact ce cere lumea în stradă, alegeri anticipate, pentru că atunci se va auzi părerea lor, dincolo de sloganuri, dincolo de enervări publice, de umorul politic absolut năprasnic, care a izbucnit pe hârtiuţele pe care le scriu acasă care mai de care.

 

Rep.: Nu există riscul să confiscaţi politic vocea străzii, prin acest miting?

M.D.: Nu confiscăm deloc, în primul rând pentru că vocea străzii e liberă s-o facă, iar noi venim în completare, pentru că vocea străzii trebuie dusă mai departe de sistemele organizate, politice, care duc mai departe vocea străzii, vocea naţiunii.

 

Diaconu: Sunt un pieţar vechi!

 

Rep.: Dar vocea străzii nu prea face diferenţă între Putere şi Opoziţie. Unii manifestanţi au afişat bannere cu mesajul PDL=USL…

M.D.: Eu sunt un pieţar vechi. Acolo sunt tot felul de oameni şi printre tot felul de oameni vin şi postaci pedelişti, care apar peste tot în intervale electorale, ca o armadă şi care au alte păreri, păreri care trebuie văzute la televizor, ei au grijă să vină cât mai spre cameră, ca să se vadă şi lucrul ăsta. Acesta este unul dintre instrumentele de propagandă cele mai scârboase şi blocante din ultimii doi-trei ani, adică "toţi politicienii sunt la fel", strigă exact politicienii de la Putere, în cap cu preşedintele (…). E obligatoriu să facem alegeri anticipate, pentru ca cei care vor conduce să aibă majoritate de încredere, cu care poţi guverna, mai ales în perioade de criză.

 

Rep.: Premierul Emil Boc a respins ideea anticipatelor. Şansele să aibă loc un scrutin înainte de termen sunt zero în prezent. În ce condiţii se poate schimba situaţia?

M.D.: Sunt zero pe logica normală a unui dialog politic. Alegeri anticipate trebuiau de multă vreme. Exact când balanţa suportului public s-a răsturnat şi ei au scăzut penibil şi din ce în ce mai penibil sub cota de încredere, trebuiau alegeri anticipate, care să relanseze încrederea. Sigur că nu vor vrea!

 

Sesiunea extraordinară nu va aduce "absolut nimic"

 

Rep.: O sesiune extraordinară a Parlamentului va avea loc săptămâna viitoare. Ce aşteptaţi să se întâmple acolo?

M.D.: Nimic, absolut nimic! Noi am vrut să discutăm exact lucrul ăsta şi să încercăm să provocăm în Parlament o discuţie politică, eventual un pact politic exact pe ideea de alegeri anticipate, dar aţi văzut cum înţeleg dânşii să dialogheze, e vorba în primul rând de sărbătorirea Zilei Unirii. Tare mă tem că sărbătorirea Zilei Unirii va fi chiar în stradă şi când spun că şi noi trebuie să ieşim şi toată lumea care gândeşte la fel trebuie să iasă într-un fel sau altul sau vocea lor să se facă auzită acum şi cât mai energic este ca într-adevăr să sărbătorim cum trebuie Ziua Unirii: unirea în aceeaşi dorinţă de a o lua de la capăt şi singura soluţie este să ne întoarcem la popor.

 

Rep.: Dar asta înseamnă că sesiunea extraordinară a Parlamentului devine inutilă, nu?

M.D.: Absolut inutilă, absolut inutilă!

 

Rep.: De ce o mai faceţi, atunci?

M.D.: O fac dânşii, pentru că dânşii hotărăsc, că-s majoritari în Biroul Permanent. Noi am încercat să impunem ordinea de zi şi subiectul şi aţi văzut ce a ieşit! Deci ăsta e dialogul şi din Parlament şi de peste tot. Oamenii ăştia mimează, oamenii ăştia sunt nechezol, ca să înţelegeţi exact, nu sunt cafea, sunt nechezol! Cine a trăit vremurile alea ştie care era diferenţa între cafea şi nechezol.

 
Mircea Diaconu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre mitingul USL şi protestele din Bucureşti şi restul ţării