Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană a căzut. Începe bătălia pentru şefia Senatului

mircea-geoana-cazut-incepe-batalia-sefia-senatului.jpg

Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului.

Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului. Plenul Camerei superioare a votat în acest sens, cu 112 voturi pentru, două voturi împotrivă şi cinci abţineri. Geoană va contesta decizia la Curtea Constituţională. Petru Filip (PDL) va asigura interimatul. Bătălia pentru poziţia de al doilea om în stat a început.

Şedinţa de plen a Senatului în care a fost revocat Mircea Geoană a fost condusă de vicepreşedintele Petru Filip (PDL). Potrivit regulamentului, Mircea Geoană nu avea dreptul să conducă şedinţa în aceste condiţii. Şedinţă care nu a durat mai mult de zece minute.

Preşedinte interimar al Senatului este democrat-liberalul Petru Filip. Întrebat dacă l-ar tenta funcţia de şef al Camerei superioare, senatorul PDL a răspuns: "Ai fi fariseu să nu spui ca om politic că nu ţi-ai dori să fii într-o funcţie reprezentativă. Fără discuţie! Dar e o decizie politică, pe care alţii o iau. O privesc ca pe o realitate, pe care trebuie să o iei ca atare".

 

PSD nu renunţă la şefia Senatului

 

Acum, după ce Mircea Geoană a pierdut şefia Senatului, începe adevărata bătălie: cine va câştiga a doua funcţie din stat? PSD spune că nu renunţă la candidatura lui Titus Corlăţean. Grupul senatorilor PSD îl susţine în continuare pe preşedintele Comisiei de Politică Externă pentru şefia Senatului, a declarat liderul grupului, Ilie Sârbu. "Noi ne menţinem propunerea, domnul Corlăţean a rămas valabil. Vedem cum reuşim să facem numărul de voturi ca să promovăm propunerea", spune el.

De partea lor democrat-liberalii sunt hotărâţi să câştige funcţia de preşedinte al Senatului. Vicepreşedintele PDL, Traian Igaş, spune pentru Mediafax că pentru şefia Senatului îi vede candidaţi din partea PDL pe Petru Filip, Vasile Blaga sau Mihai Stănişoară: "Sunt oameni cu experienţă în PDL, care ar putea să asigure conducerea Senatului. Ne gândim la Petru Filip, la Vasile Blaga, la Mihai Stănişoară, sunt foarte mulţi care ar putea să facă faţă unei asemenea funcţii".

 

UDMR ar vrea candidat propriu la şefia Senatului

 

UDMR se arată şi ea interesată de a doua funcţie în stat. Senatorul Gyorgy Frunda declară că grupul Uniunii din Senat a decis să propună un candidat propriu: "Dacă suntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca (...) funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte al Senatului să aparţină UDMR".

 

PDL vrea candidat comun al coaliţiei

 

Replica vine de la şeful grupului PDL. Cristian Rădulescu spune că pentru preşedinţia Senatului, coaliţia guvernamentală trebuie să meargă cu un candidat comun. Numele acestuia va fi discutat în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei.