Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană încurajează Republica Moldova

geoana-mircea-arata-degetul-stanga.jpg

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană

Preşedintele Senatului român, Mircea Geoană se află la Chişinău. Deşi este o vizită de lucru de două zile (28-29 ianuarie), acest prim dialog după alegerile parlamentare anticipate este o reconfirmare pe care România o acordă Republicii Moldova pe drumul european, declară Geoană.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Performanţa actualului Guvern moldovean şi continuarea proiectului de integrare europeană reprezintă un lucru recunoscut în toate capitalele mari europene. "Este meritul acestor politicieni şi al locuitorilor Republicii Moldova. Cred că România în acest moment trebuie să dea dovadă de pragmatism şi să treacă la fapte. România este interesată într-o Republică Moldova puternică, reintegrată şi care va ajunge în Uniunea Europeană. Marea decizie cu privire la apartenenţa Republicii Moldova la vest sau est a fost luată. România are obligaţia să susţină Republica Moldova pe drumul european", declară oficialul român.

Referindu-se la acordarea cetăţeniei române unui număr mare de moldoveni, preşedintele Senatului României a menţionat că este o temă artificială. Se invocă diverse motive, pentru a amâna aderarea României la Spaţiul Shengen, e de părere Mircea Geoană.

În ceea ce priveşte alegerea viitorului şef de stat în Republica Moldova, preşedintele Senatului român consideră că o suită nesfârşită de alegeri riscă să afecteze grava stabilitate politică, socială şi economica a ţării : "Ambele tabere trebuie să găsească soluţii. Nu este uşor, dar Republica Moldova în acest moment este mai aproape de găsirea unei soluţii şi sperăm că se va merge la un compromis principial".

Mircea Geoană regretă că în ultimii ani nu a venit mai des la Chişinău şi declară că se reîntoarce în Moldova cu extrem de multă bucurie şi aceeaşi emoţie. "Este o ţară şi o relaţie de a cărei însemnătate nu se îndoieşte nici un român şi nici un european", spune preşedintele Senatului României.

El a avut deja întrevederi cu premierul moldovean, Vlad Filat şi cu ministrul de Externe, Iurie Leancă, cu care a discutat şi despre investiţiile pe care ar putea să le facă România în Moldova, în special la sate.

 
Valeria Viţu, Chişinău