Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană nu vede paritate între PSD, PNL şi PC

geoana-mircea-crin-antonescu.jpg

Crin Antonescu şi Mircea Geoană

Mircea Geoană nu priveşte "cu inimă uşoară" despărţirea PC de PSD. Preşedintele Senatului spune la RFI că "nu există nici un fel de paritate" între PSD, PNL şi PC, în privinţa candidaţilor de pe viitoarele liste comune la alegeri. "Se intră într-o negociere mult prea negustorească", declară social-democratul, care crede că "Dracul se ascunde în detalii".

Despre despărţirea de PC : "Este o mutare care pe de o parte clarifică, într-o oarecare măsură, apele în zona de centru-dreapta românească. Pe de altă parte, nu pot să spun c-o privesc cu inimă uşoară. Suntem cu cei de la PUR şi pe urmă conservatorii de un număr bun de ani, am trecut prin multe campanii împreună. Eu nu cred că dacă m-ar fi întrebat pe mine cineva, eu aş fi procedat la această construcţie a Opoziţiei unite, într-o discuţie în trei".

 

Despre negocierile cu PNL : "Dracul se ascunde în detalii ! Pe mine mă preocupă, de exemplu, afirmaţii de genul că există paritate între PNL plus PC şi PSD. Nu e nici un fel de paritate ! Suntem un partid semnificativ mai mare şi-n realitatea din actualul Parlament şi-n sondajele de astăzi, suntem cea mai mare formaţiune. Deci recomandarea mea, mai mult decât amicală - relaţia mea foarte apropiată cu lideri PNL şi cu conservatorii e de notorietate - este să punem mai degrabă bazele fundamentale ale acestei construcţii politice. Dacă ea va fi construită exclusiv pe oportunism în raport cu accesul la putere sau strict cu un mesaj anti-Băsescu şi anti-conglomeratul PDL - pe deplin justificat de altfel - dacă ne-apucăm să spunem din prima "noi ţinem cotă unică, noi vrem poziţiile astea, noi vrem paritate", îmi este teamă că se intră într-o negociere mult mai negustorească, care evident, trebuie făcută la un moment dat. Eu unul aş pune accentul pe lucrurile de principiu, pe lucrurile fundamentale, pe proiectele de reformare mult mai temeinică a României, inclusiv în zona eticii şi moralităţii".

 

Despre apropierea doctrinară dintre PC şi PNL : "Conservatorii se definesc ca fiind social-liberali. Adică, chestia asta că până ieri erau cu noi la stânga şi de ieri sunt brusc clarificaţi ideologic e puţin forţată. E un partid social-liberal, e un partid de centru".

 

Despre eventuale efecte perverse ale viitoarei alianţe cu PNL : "Efecte perverse pot să existe, dacă (viitoarea construcţie politică - n.r.) este făcută neîndemânatic sau insuficient de credibil. Se poate întâmpla ca efectul cumulat a două partide de talie mare, PSD-ul de talie foarte mare, PNL-ul de talie mare şi evident au un potenţial de creştere liberalii, PC-ul vom vedea cum se va stabiliza acest partid, împreună reprezintă peste 50%, undeva spre 60%... nu-i automat să ai acelaşi scor, dacă nu există fundamentul. Dacă vrem să facem o altă alianţă cum a mai fost, părerea mea este că lumea va mirosi că este acelaşi procedeu care a mai fost vândut cu mare tam-tam, cum a fost CDR-ul. Alianţa D.A. s-a creat în jurul unui singur slogan, "Jos PSD !". Nu este suficient ca o relaţie între PSD, PNL şi PC şi eventual alţii care s-au mai adunat să fie exclusiv în jurul sloganului "Jos Băsescu !". Este necesar, dar nu suficient".

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior