Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea Ligii Arabe în Siria s-a încheiat. Şi acum?

misiunea-ligii-arabe-siria-s-incheiat-acum.jpg

Fum deasupra oraşului sirian Homs (Foto: Reuters)

Mandatul observatorilor Ligii Arabe în Siria s-a încheiat joi seară. În ciuda retragerii forţelor siriene din oraşul Zabadani, violenţele în ţară continuă, lucru ce provoacă mai departe diviziuni în sânul statelor arabe în privinţa consecinţelor care trebuie trase.

De la sosirea misiunii arabe în Siria, pe 26 decembrie, se estimează că încă şase sute de persoane au fost ucise, trei sferturi manifestanţi, restul membri ai forţelor de securitate. Cu alte cuvinte, situaţia s-a agravat şi mai mult, în particular şi din cauza faptului că insurgenţii şi-au radicalizat lupta împotriva trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad.

Observatorii Ligii Arabe aveau ca misiune să impună respectarea acordului semnat de Damasc cu instanţa arabă, acord ce prevedea retragerea trupelor armate din centrul oraşelor, eliberarea prizonierilor şi deschiderea unui dialog cu Opoziţia.

Dacă în prima săptămână după sosirea observatorilor, numărul victimelor a scăzut simţitor, imediat după aceea, represiunea s-a înzecit. Pentru opozanţii regimului al-Assad, desfăşurarea misiunii nu a făcut decât să dea un răgaz suplimentar dictatorului sirian. Mai multe ţări arabe, printre care Qatarul consideră şi ele că misiunea a eşuat şi propun trimiterea de soldaţi arabi la faţa locului. Damascul respinge evident această opţiune descrisă drept "stupefiantă".

Miniştrii arabi de Externe vor decide în acest week-end la Cairo ce urmare să dea acestei acţiuni. Le va fi însă foarte greu să-şi mascheze diviziunile, în particular între statele din Golful Persic şi restul ţărilor arabe.

În sfârşit, la Naţiunile Unite, Opoziţia Chinei şi a Rusiei (state cu drept de veto) împiedică adoptarea oricărui text care condamnă represiunea din Siria.