Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mitrea: Suspendarea lui Traian Băsescu nu e o prioritate, dar e o discuţie politică

mitrea-suspendarea-traian-basescu-nu-e-prioritate-dar-e-discutie-politica.jpg

Preşedintele Traian Băsescu, ameninţat din nou cu suspendarea.

Când eşti la Putere cu Traian Băsescu preşedinte, gândul suspendării îţi vine tot timpul. Suspendarea preşedintelui nu e o prioritate, ci o discuţie politică. Alegerile parlamentare ar putea fi organizate şi în martie 2013. USL va obţine 65% la acest scrutin, iar PDL-ul 17 procente. Declaraţiile au fost făcute la RFI de senatorul PSD, Miron Mitrea.

Liderul PNL, Crin Antonescu, spunea luni seară la Antena 3 că săptămâna aceasta ar putea fi depusă şi votată cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Miron Mitrea declară însă că suspendarea preşedintelui nu este o prioritate, ci mai degrabă o discuţie politică. "Va trebui să vedem despre ce este vorba, ce cuprinde această cerere. E o discuţie care are loc în USL de multă vreme, nu ştiu să se fi luat o decizie încă. Aştept să văd. E o discuţie politică, nu e o prioritate. Sigur că atunci când faci politică în România şi eşti la Putere cu Traian Băsescu preşedinte, gândul să-l suspenzi îţi vine tot timpul. Asta nu înseamnă că şi treci la treabă şi te apuci de suspendare. Dacă preşedintele României, indiferent cum îl cheamă, încalcă Constituţia, trebuie pornită procedura de suspendare. Dacă nu, nu", afirmă senatorul PSD.

 

Mitrea aşteaptă motivarea CC în cazul votului uninominal

 

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea privind votul uninominal. Miron Mitrea aşteaptă motivaţia instanţei. "Urmează să vedem ce parte din lege a declarat-o neconstituţională CC, pentru că sunt convins că n-a putut să declare votul uninominal majoritar neconstituţional, pentru că el este folosit pentru alegerea primarilor şi pentru alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene. Deci dacă este valabil acolo, trebuie să fie valabil şi în cazul parlamentarilor", explică senatorul PSD.

Miron Mitrea spune pe de altă parte că "alegerile parlamentare pot avea loc începând din 2 decembrie în acest an, până în 2 martie anul viitor. Vom discuta aceste aspecte. Nu ne obligă nimeni să avem alegeri în 2 decembrie. Există o posibilitate constituţională de a organiza alegeri într-o perioadă de trei luni de la data la care expiră mandatul Parlamentului. Avem timp".

 

Previziunile lui Mitrea: USL-65%, PDL-17%

 

Miron Mitrea e convins că USL poate obţine la alegerile parlamentare un scor cu mult peste 50%: "Dacă ne uităm la alegeri în ultimii 22 de ani în România, vom vedea că rezultatul votului de la alegerile consilierilor judeţeni este într-o proporţie de 100% mutat în toamnă. Nu înseamnă că e aceleaşi procent, însă raportul rămâne acelaşi. În general, partidul din faţă ia cam cu 7-8-10% mai mult. Probabil că vom fi undeva 60-65% USL-ul, în jur de 17-18% PDL-ul, UDMR-ul, iar PPDD în jur de 9-10%. Cam asta este estimarea mea".

 
Miron Mitrea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu