Miza alegerilor din România, explicată pentru francezi

Cotidianul LE MONDE cu data de luni 3 decembrie publică în suplimentul său de geopolitică o pagină întreagă dedicată alegerilor din România. Autorul articolului, Mirel Bran, schiţează şi cîteva portrete de politicieni.

Nimic mai eficient decît o hartă pentru ca publicul francez să poată situa România în spaţiul european precum şi distribuţia forţelor politice pe teritoriul României. Ceea ce şi face Le Monde, pentru a ilustra un titlu extrem de sugestiv: “Bătălia celor două Românii". Iar cele două Românii apar marcate cu claritate: în roz aproape toată Moldova şi o bună parte din Muntenia, rozul fiind culoarea stîngii ; în albastru cam trei sferturi din Transilvania şi o vastă zonă din jurul Bucureştiului, albastrul fiind culoarea dreptei. Personal mi se pare destul de "grăbit" acest desen prin care România apare sub forma unei încleştări de blocuri compacte, cu o minoritate galbenă în centru formată din maghiari. Ceva mai multe nuanţe le sunt însă furnizate francezilor cînd Mirel Bran le explică în ce constau diferenţele dintre cele două coaliţii. Aceste diferenţe, spune el, nu sunt atît ideologice ci ţin de diviziunile create pe fondul tranziţiei democratice. O tabără vrea modernizarea României şi ancorarea ei în Europa, cu preţul unor sacrificii precum politica de austeritate; a doua tabără pune accentul pe protecţia socială, indiferent de preţul care ar trebui plătit, şi consideră că Uniunea Europeană este sursa problemelor cu care se confruntă România.

Mirel Bran mai explică în articolul său cine este Dan Diaconescu, omul care ar putea încarna cea de-a treia forţă politică din România, dar care încarnează deocamdată un gust excesiv pentru exhibarea averilor sale şi a luxului în care trăieşte. In articol se mai vorbeşte şi despre reforma justiţiei cu precizarea că elanul în direcţia moralizării vieţii politice riscă să fie frînat întrucît actualul guvern condus de Victor Ponta nu încetează să critice acţiunile Parchetului anti-corupţie