Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miza Convenţiei Democrate din SUA

miza-conventiei-democrate-sua.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters)

În SUA, începand de marţi şi până pe 6 septembrie are loc Convenţia Democrată, la Charlotte. Barack Obama va fi la rândul său învestit oficial candidat al Partidului Democrat de către delegaţii săi.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Convenţia Democrată care începe marţi la Charlotte, în Carolina de Nord are o miză mai mare decât de obicei. Preşedintele în exerciţiu şi în defensivă după un prim mandat dezamăgitor trebuie să convingă electoratul că alternanţa nu este o soluţie, că republicanii n-au nimic bun de oferit. E o temă subliniată energic, în ultimele zile, de politicienii democraţi.

"N-aţi auzit nimic concret de la republicani, la Convenţia lor. Nu-şi prezintă ideile, pentru că aceste idei nu privesc viitorul, ci sunt o simplă reluare a strategiilor vechi, care au adus economia pe marginea prăpastiei", puncta principalul strateg de campanie, David Axelrod.

Abordarea a fost reluata duminică, la un miting în statul Wisconsin, de vicepreşedintele Joe Biden: "Am văzut deja acest film şi ştim cum se termină: cu locuri de muncă pierdute şi salarii stagnante, cu valori imobiliare evaporate şi economii personale decimate, cu o catastrofă pentru clasa mijlocie, cu marea recesiune din 2008".

Acum patru ani, şomajul era de 7,8%, acum atinge 8,3%. Venitul mediu a scăzut, revirimentul economic este mai anemic decât se aştepta. Faptele acestea sunt reflectate în sondaje care-i dau la această oră un mic avantaj, statistic nesemnificativ, republicanului Mitt Romney.

 
New York, Radu Tudor, despre Convenţia Democrată