Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miza vizitei lui Barroso la Chişinău

miza-vizitei-barroso-chisinau.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se află în aceste zile la Chişinău (Foto: Reuters).

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, face o vizită în Republica Moldova. Oficialul european va fi însoţit la Chişinău de comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule. Delegaţia de la Bruxelles va fi întâmpinată joi seară de premierul Vlad Filat. Este pentru prima dată când un şef al Comisiei Europene vizitează Republica Moldova.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Jose Manuel Barroso va ajunge în Republica Moldova în seara zilei de joi, în jurul orei 20. Potrivit agendei, întrevederile oficiale sunt programate pentru vineri. Preşedintele Comisiei Europene se va întâlni dimineaţă cu premierul Vlad Filat la reşedinţa de stat. Ulterior, cei doi vor susţine o conferinţă de presă. La scurt timp, oficialul european se va întâlni cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.

În jurul orei 11, Jose Manuel Barroso va avea o întrevedere cu reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, iar ceva mai târziu va ţine un discurs public la Palatul Naţional. Înainte de a părăsi Republica Moldova, şeful Comisiei Europene se va întâlni şi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

Ministerul de Interne a anunţat măsuri sporite de securitate în timpul vizitei delegaţiei de la Bruxelles. Locuitorii Capitalei au fost îndemnaţi să circule cu transportul public şi nu cu maşinile personale, pentru nu crea ambuteiaje. Mai multe străzi au fost închise.

 

Ce aşteaptă moldovenii de la Barroso?

 

Unii cetăţeni nici măcar nu şiu cine este Jose Manuel Barroso şi nici numele nu-l pot pronunţa. Totuşi, sunt moldoveni care cred că preşedintele Comisiei Europene va face tot ce îi stă în puteri pentru ca oamenii de rând să circule fără vize în UE, în viitorul apropiat.

Premierul moldovean, Vlad Filat, susţine că în timpul vizitei lui Jose Manuel Barroso va fi făcută o evaluare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi vor fi stabiliţi paşi concreţi, pentru rezultate concrete. "Vizita este o dovadă a susţinerii pe care o aveam din partea Bruxelles-ului şi o expresie a interesului UE faţă de evoluţiile pozitive din Republica Moldova", declară Filat.

Comuniştii moldoveni susţin însă că vizita lui Barroso este un PR ieftin al autorităţilor, care nu ar face altceva decât să cheltuie sume fabuloase pentru organizarea vizitelor de rang înalt.

Potrivit directorului de programe de la Asociaţia pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, se aşteaptă un mesaj clar din partea lui Jose Manuel Barroso, pe termen scurt, privind obţinerea de către Republica Moldova a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, precum şi o perspectivă de integrare europeană, pe termen lung. "O vizită istorică, de altfel ca şi cea a cancelarului german, Angela Merkel, din august sau a lui Joe Biden, vicepreşedintele SUA, din martie 2011. Este o vizită importantă pentru Moldova, atât la nivel guvernamental, cât şi social", suţine Bucătaru.

Chişinău, Valeria Viţu, despre vizita lui Jose Manuel Barroso în Republica Moldova