Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mladic, din nou în faţa judecătorilor

mladic-nou-fata-judecatorilor.jpg

Mladic, din nou în faţa judecătorilor. Reuters

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cea de-a doua sa audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie. Mladic s-a prezentat în faţa tribunalului deşi avocatul său din Serbia afirmase că acesta va boicota reuniunea.

La prima audiere, din 3 iunie, Mladic şi-a exprimat dorinţa de a beneficia de o perioadă de timp suplimentară pentru a lua cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc înainte de pleda vinovat sau nevinovat.

Mladic s-a prezentat în faţa tribunalului deşi avocatul său din Serbia afirmase că acesta va boicota reuniunea. În timpul audierii, Mladic a fost evacuat din sală după ce a fost admonestat de mai multe de ori de judecătorul olandez Alfons Orie, pe care l-a întrerupt.

Audierea a fost suspendată timp de câteva minute, după care a fost reluată. Mladic e acuzat pentru masacrul din timpul războiului civil din Bosnia-Herţegovina împotriva bosniacilor musulmani şi a croaţilor, încercând să rupă teritoriile locuite de sârbi. Sunt 11 capete de acuzare formulate împotriva lui.

Mladic este acuzat în special de masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, cel mai grav din Europa de la al Doilea Război Mondial. 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost executaţi atunci.

"Domnul Mladic este acuzat de genocid, o infracţiune  pedepsită conform articolului 4.3A din statutul Tribunalului de la Haga. Bilanţul se referă la evenimentele de la Srebreniţa din anul 1995. Ratko Mladic este acuzat direct de acte criminale în calitate de lider militar al sârbilor bosniaci. În faţa tribunalului avocaţii apărării au pledat "nevinovat" în numele lui Radko Mladic" a arătat judecătorul olandez Alfons Orie.

Procesul lui Mladic ar urma să înceapă abia peste câteva luni. Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), Ratko Mladic, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat la 26 mai în Serbia, după ce a fost căutat timp de 16 ani.

 
Judecătorul olandez Alfons Orie despre acuzaţiile aduse lui Ratko Mladic