Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mladici, exerciţiu de memorie

mladici.jpg

Ratko Mladic la Belgrad.REUTERS/Handout

Europa salută acum arestarea lui Ratko Mladici precum şi faptul că nu mai există nici o barieră morală între Serbia şi Uniunea Europeană, dar această arestare ar trebui să ne oblige şi la un mic exerciţiu de memorie.

Ratko Mladici, fostul şef militar al sârbilor bosniaci, arestat joi în Serbia, şi inculpat pentru genocid şi crime de război, poate fi transferat către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, anunţă Tribunalul de la Belgrad după o evaluare a stării sănătăţii lui Mladici. 

Arestarea generalului, pe lângă faptul că este un act de justiţie, reprezintă şi un succes diplomatic al Europei care a ştiut să facă presiuni asupra Serbiei.

Fără îndoială, punctul de vedere european s-a impus până la urmă chiar dacă în Serbia şi în Bosnia unii îl mai consideră pe Ratko Mladici un "erou", tot aşa cum în Afganistan, sau în Pakistan unii îl consideră un erou pe ben Laden.

Europa salută acum arestarea lui Mladici precum şi faptul că nu mai există nici o barieră morală între Serbia şi Uniunea Europeană, dar această arestare ar trebui să ne oblige şi la un mic exerciţiu de memorie.

Pentru că oameni ca Mladici n-ar fi putut să-şi manifeste cruzimea şi barbaria dacă Europa ar fi fost mai rapidă şi mai eficientă în 1991 când a izbucnit războiul din fosta Iugoslavie. Să ne amintim că la ora la care Croaţia îşi declara independenţa Germania se grăbea să recunoască în mod unilateral acest nou statut al fostei republici iugoslave cu capitala la Zagreb.

Cu o generozitate lipsită de mijloace de presiune, Europa a sprijinit atunci şi ideea menţinerii statului bosniac multietnic, dar nu a reuşit să împiedice războiul civil de moartea o sută de mii de oameni la numai două ore de avion de la Paris. Paralizia de care au dat atunci dovadă europenii este stupefiantă văzută din perspectiva anului 2011. Practic, au trebuit să intervină din nou americanii pe vechiul continent ca să pună capăt unui război în faţa căruia Uniunea Europeană a fost dezarmată.

Ca să nu mai vorbim că în contextul masacrului de la Srebreniţa pasivitatea trupelor ONU a fost pusă în cauză chiar imediat după această dramă. Iată ce "amintiri" mai poate evoca arestarea lui Mladici, "măcelarul din Balcani" cum îi spune presa franceză, arestare salutată pe bună dreptate acum în toate capitalele europene.

 
Matei Vişniec, Paris, Petar Tomic, Belgrad